Muren metselen

Muren metselen is een klus die u niet even een twee drie zelf kunt doen. Metselen is een vak apart en hierbij is enige ervaring voor nodig.

Daarnaast is het meestal van groot belang dat een gemetselde muur of rollaag heel stevig gebouwd is en zo lang mogelijk mee gaat. Maar wat kost het laten metselen van een muur en hoe lang duurt dit?

Als u niet zo veel ervaring heeft met het metselen van muren raden wij u daarom ook aan om altijd een erkend metselbedrijf in de te schakelen voor het vakkundig laten metselen van uw muren.

metselen-buitenmuren
Buiten muur metselen

We zullen u op deze pagina alles informatie geven over zelf een muur voor de tuin, garage, huis of schuur metselen.

Maar ook de verschillende soorten metselverbanden en binnen of buiten dragende muren komen aan bod. Muren metselen en laten voegen, een stenen muur is een van de sterkste bouwmaterialen die er is.

Een bakstenen muur metselen vereist ervaring en expertise, dat is ook waarom wij van elke metselaar binnen ons bedrijf eisen dat ze een erkenning halen.

Muren metselen kosten

Uiteraard is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn als u muren wilt laten metselen. 

Het is echter moeilijk om daar een eenduidig antwoord op te geven. De kosten zijn namelijk heel erg afhankelijk van het soort muren dat gemetseld moet worden en wat de huidige situatie is.

Toch kunnen we natuurlijk wel een een indicatie geven van de kosten per vierkante meter. 

Maar let er wel op dat dit echt indicatieve prijzen zijn en dat we er niet op vast gepind kunnen worden. Voor een simpele muur metselen kunt u uitgaan van een prijs per m2 van €11,-.

Welk metselverband kiest u?

Er zijn verschillende soorten metsel verbanden mogelijk als u een muurtje wilt gaan metselen. Een van de belangrijkste aspecten is dat er in verband wordt gemetseld zodat u een stevige en vlakke muur zult krijgen.

Maar het metselverband bepaalt ook hoe uw muur eruit ziet en het oog wilt natuurlijk ook wat.

Stenen mogen met de voegen nooit gelijk boven op elkaar liggen en zullen altijd moeten verspringen om stevigheid in de muur te krijgen. De meest voorkomende metselverbanden zijn:

  • Halfsteensverband
  • Steensverband
  • Vlaamsverband
  • Wildverband

Maar uiteraard kunnen wij ook in andere metselverbanden uw muren metselen. We kunnen ook aan de hand van uw budget bepalen welke metselverbanden mogelijk zijn voor muur die u wilt metselen.

Metselprofielen stellen

Voordat u met metselen begint zullen er eerst metselprofielen moeten worden gesteld. Deze profielen worden op de hoeken van de te metselen muur geplaatst. U kunt de profielen met houten latten en spijkers vast maken aan de grond.

Het is uiteraard zeer belangrijk dat de metselprofielen waterpas (loodrecht) staan. Zorg er voor dat de profielen nooit in de weg staan en plaats ze aan de buitenkant van de muur. 

Als u een deur wilt inmetselen in de muur zult u eerst het kozijn moeten stellen. Zorg ervoor dat het kozijn waterpas gesteld is net zoals de profielen.

Plaats altijd aan de binnenkant van de muur een lat om het deurkozijn te stellen. Hierdoor zal het metselwerk langst het kozijn naar binnenvallen.

prijs-metselwerk-per-m2
Metselwerk per m²

Stenen muur laten plaatsen

Een stenen muur komt in vele verschillende variaties. Alleen al de keuze van welke steensoort u wenst te gebruiken is enorm groot. 

Het meest gangbare zijn bakstenen, die ziet u terug in de meeste huizen in Nederland. Eigenlijk is dit zonde want er is een enorm aanbod van verschillende stenen die u kunt gebruiken om een muur te metselen.

Zo zijn er bijvoorbeeld mooie gekleurde stenen of gekleurde voegen (vaak ook bakstenen) en stenen die gewonnen zijn uit steenmijnen uit alle delen van de wereld.

U kunt dus een stenen muur laten maken van bijvoorbeeld chinees hardsteen. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos, het advies is dan ook om goed te kijken welke stenen u het mooist vindt om een stenen muur te laten maken.

Binnenmuren metselen

Binnenmuren hebben andere bouweisen dan muren die buiten gebouwd worden. Zo wordt er voor binnenmuren van gasbeton of cellenbeton blokken gebruikt. 

Dit zijn de relatief lichte en grote stenen die gemetseld worden. Door de snelheid waarmee hier gebouwd kan worden worden deze stenen ook wel snelbouwstenen genoemd.

Binnenmuren kunnen in plaats van met specie ook vaak gelijmd worden. Dit is een snellere manier om de betonblokken aan elkaar te bevestigen, dit is ook de reden dat het bouwen van binnenmuren op deze manier snelbouw metselwerk wordt genoemd.

Muur metselen voor douche

Ook al is een een douchemuur een binnenmuur, dit kan niet gedaan worden op de snelbouw methode zoals hiervoor beschreven.

In de badkamer is er natuurlijk veel vocht en is wel een harde waterbestendige mortel en steen voor nodig.

Muren in tuin metselen

Ook het maken van een tuinmuur is een veel uitgevoerde klus door onze metselaars. 

Een gemetselde steenmuur ziet er over het algemeen zeer chique en mooi afgewerkt uit, het heeft simpelweg een zeer mooie uitstraling. We kunnen zo bijvoorbeeld een schutting metselen of een lager muurtje.

Een tuinmuur metselen of een vijver laten metselen is gemakkelijker dan het metselen van een muur voor een woning of een ander bouwwerk zoals een garage of een uitbouw. Dit komt omdat een tuinmuur meestal geen dragende constructie is.

Bovendien zijn de meeste gemetselde tuinmuren niet heel hoog, dit maakt de klus ook gemakkelijker. Bovendien is er veel minder materiaal voor nodig dan het metselen van gevels. Het is dan ook relatief goedkoop om een muur in de tuin te laten metselen.

metselen-van-muren
Muren laten metselen

Muur metselen van bijzonder stenen

Naast de gangbare bakstenen is het ook mogelijk om met bijzondere stenen een muur te metselen. 

Denk bijvoorbeeld aan het metselen met natuurstenen zoals keien. Dit zien we voornamelijk vaak terug in tuin metselwerk. Wij kunnen in principe elk soort steen voor u metselen.

Ook het leveren van verschillende stenen om te metselen kunt u aan ons overlaten. Wij hebben verschillende inkooppunten waar alle soorten stenen aantrekkelijk kunnen inkopen en vervolgens kunnen metselen.

Fundering voor stenen muur

Een muur die gemaakt wordt van stenen is natuurlijk behoorlijk aan het gewicht. 

Het is daarom belangrijk dat een stenen muur een stevige fundering heeft. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om een stenen muur direct op een houten vloer te metselen.

Vooraf bereken wij altijd hoe zwaar de muur zal worden. Aan de hand daarvan weten wij wat voor fundering er nodig is. Deze kunnen we in de meeste gevallen ook zelf metselen.

Inhuren van een metselaar

Durft u deze metselklus toch niet zelf aan dan is het misschien wel handig om een metselaar in te huren en u muren te laten metselen. 

Een metselaar metselt gemiddeld tussen de 500 en de 1000 stenen per dag dus uw muur zal er sneller staan dan u denkt.

Waarom zelf al die rompslomp aanhalen als het allemaal veel makkelijker kan? 

De prijzen van het metselen van muren vallen in het algemeen wel mee. Deze worden berekend in vierkante meters en zijn afhankelijk van welk soort metselwerk u kiest.

U kunt altijd geheel vrijblijvend een offerte aanvragen zodat wij u exact kunnen vertellen wat het metselen van een muur gaat kosten. 

Na het invullen van het offerte formulier zullen wij u een prijsindicatie toesturen binnen 2 werkdagen per mail.

Een muur zelf metselen?

Als u heeft besloten om een muur te laten metselen, dan dient u een steensoort uit te kiezen. 

Zo kunnen de metselaars aan de slag. Ook moeten zij weten hoe dik zij de voegen moeten vullen en of het om een enkele of een dubbele muur gaat.

Wanneer u het moeilijk vindt om dit zelf te bepalen, dan kunnen wij u hierin adviseren. 

Vervolgens bouwen onze metselaars een perfect stenen muur voor u. U kunt ons inschakelen voor werkelijk elke metsel klus maar ook voor een adviserende rol als het over metselen gaat vervullen wij heel graag.

Metselwerk voegen

Als de gemetselde muur eenmaal staat kan men gaan voegen, we hebben al eerder op onze site gesproken over de meest voorkomende voegen van metselwerk

Er zijn zeer veel verschillende afwerkingen bij voegwerk. Welke u kiest is afhankelijk van uw persoonlijke smaak. Ook uw budget speelt hier een belangrijke rol, sommige manieren van voegen zijn namelijk heel duur.

Beiden voegen worden vol geduwd met een vrij droge specie.  Dit is een vrij droge substantie omdat de specie natuurlijk niet uit de voegen mag lopen. 

Als de hele muur gevuld heeft de specie nog wat tijd nodig om te drogen, dit wordt de droogtijd genoemd. Daarna kan men deze na borstelen met een droge stoffer. Op deze manier verdwijnen de resten die altijd wel over blijven na het voegen.

Vervolgens kunt u nadenken over het laten impregneren van uw nieuw gemetselde muur. Hierdoor blijven uw stenen langer bestand tegen weersinvloeden en vochtschade binnen de woning wordt door het impregneren tot een minimum beperkt.

Metselen van een muur

Voordat u muren gaat laten metselen gaat moet u een viertal beslissingen nemen:

  1. Wat voor een soort steen ga ik gebruiken?
  2. Hoe dik wil ik de voeg hebben?
  3. Een enkele muur of een dubbele (spouw) muur?
  4. Welk verband wil ik?

Het antwoord op deze vragen zijn ook afhankelijk van het soort muur dat u wilt hebben, zo is een tuinmuur metselen hele andere koek dan een complete garage metselen.

Door te surfen over onze site treft u uiteraard al veel informatie aan.

Maar wij kunnen ons voorstellen dat u het prettiger vindt om deze keuzes niet alleen te maken, dit omdat u waarschijnlijk niet veel kennis heeft van de voor en tegens van de betreffende de keuzes die u moet maken.

Bespaar op het metselen van muren!

Wat kost metselen per m2 is een veel gehoorde vraag in ons bedrijf. Door een geheel vrijblijvende offerte aan te vragen geven wij u de kans om onze prijzen voor het metselen van muren te kunnen vergelijken met die van andere metselbedrijven.

Door te vergelijken van de m2 prijzen van metselwerk zal u snel uw voordeel hieruit trekken. En op deze manier kunnen wij u laten zien hoe voordelig onze metselaar is!

We raden dan ook altijd aan om meerdere offertes aan te vragen als u muren wilt laten metselen door een metselbedrijf.

Onze vakbekwame metselaars staan in de starthouding voor u. Vraag een online offerte aan en ontvang binnen 2 werkdagen een indicatieve prijs.

U zult versteld zijn van de lage prijzen die wij rekenen voor metselen. Als de prijs u aan staat zullen we op locatie langskomen om een exacte prijs op te maken voor het muren metselen.

Handig om te weten…

Wat kost een muur metselen?

metselen-buitenmuren

De gemiddelde kosten van muren metselen worden op verschillende manieren berekend. Lees hier hoe een metselaar de prijs van metselwerk maakt en wat het kost om uw muren te laten metselen

Wat kost metselen en voegen?

metselwerk-voegen

Als er een muur gemetseld is zal er ook gevoegd moeten worden. In de meeste gevallen doet de metselaar dit zelf of wordt er een voeger ingehuurd. Leest u hier de prijs van metselwerk inclusief het voegen

Kan ik zelf muren metselen?

Wij raden dit niet aan. Als je metselwerk wilt gaan uitvoeren heb je enige ervaring nodig. Wij raden u dan ook aan om een metselaar in te schakelen om uw muren te laten metselen. Bereken hier wat metselen kost per m².

Metsel-Gigant
Metsel-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!