Spouwmuurisolatie kosten

Als uw woning een spouwmuur heeft die nog nooit is geïsoleerd dan verliest uw woning warmte. Hierdoor wordt uw wooncomfort minder en ziet u uw energienota jaarlijks stijgen.

Als u uw wooncomfort wilt verhogen en uw energierekening wenst te verlagen dan adviseren wij u het toepassen van spouwmuurisolatie of gevelisolatie aan.

De gemiddelde prijzen van spouwmuurisolatie liggen tussen de 500 en 2200 euro voor een normale eengezinswoning. Een hoekwoning of appartement ( nieuwbouw ) kan goedkoper of duurder wezen.

Door het toepassen van spouwmuurisolatie kan het warmteverlies een halt worden toegeroepen, waardoor het binnen comfortabeler aanvoelt en uw energiekosten dalen waardoor u uw investering terugverdiend.

De kosten van spouwmuurisolatie of de prijzen van gevelisolatie zijn gebaseerd op een starttarief, een prijs per vierkante meter en uiteraard per type woning.

Wilt u ook een keuze maken voor goedkope en professionele spouwmuurisolatie? Dan treft u op deze pagina alle informatie en de gemiddelde spouwmuurisolatie kosten aan.

spouwmuur-isolatie-kosten
Snel een prijsindicatie?

Kosten spouwmuurisolatie per type huis?

Voor het isoleren van uw huis zijn meerdere mogelijkheden voorhanden. Spouwmuurisolatie is de goedkoopste manier van isoleren anders dan gevelbekleding waarbij er aan de binnen- of buitenzijde van de gevel isolatieplaten worden aangebracht.

Een ander nadeel van deze isolatieplaten is dat u een omgevingsvergunning aan moet vragen voor het laten plaatsen van van isolatieplaten aan de buitenzijde van uw woning.

Als de platen aan de binnenzijde van uw woning worden bevestigd moet u rekening houden met ruimteverlies in de woning. Vandaar dat veel mensen een keuze maken voor spouwmuurisolatie.

In onderstaand kostenoverzicht treft u de verschillende vormen van spouwmuurisolatie aan, per type woning met gebruikmaking van verschillende soorten zoals isoleren met glaswol, steenwol, isolatiekorrels en purschuim.

Op deze manier is het voor u makkelijker een keuze te maken.

Soort woningGlaswolSteenwolIsolatiekorrelsPUR schuim
Appartement van 25 m2200 – 300 euro250 – 350 euro300 – 400 euro500 – 600 euro
Tussenwoning  van 65 m2500 – 650 euro550 – 700 euro600 – 750 euro900 – 1.200 euro
Hoekwoning van 65 m2650 – 800 euro700 – 850 euro750 – 900 euro1.100 – 1.400 euro
2 onder 1 kap woning van 100 m2750 – 1.040 euro800 – 1.090 euro900 – 1.200 euro1.600 – 1.900 euro
Vrijstaande woning van 150 m21.150 – 1.300 euro1.200 – 1.400 euro1.400 – 1.600 euro2.300 – 2.600 euro

Met geïsoleerde spouwmuren bespaart u gemiddeld tussen de 200 en 800 euro op uw gasrekening. Uiteraard is de investering afhankelijk van de grootte van de gevel en de breedte van de spouwmuur.

Ook de soort isolatie is van belang voor de prijs zoals u bovenstaand kunt lezen. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is gemiddeld vier jaar. Een goede reden om ook uw spouwmuren te laten isoleren of over te gaan naar een complete gevelrenovatie.

Hoe is de prijs van spouwmuurisolatie opgebouwd

Misschien heeft u door gebruik te maken van de bovenstaande tabel al enig idee van het gemiddelde kostenplaatje voor het isoleren van uw woning.

Om u meer inzicht te geven in de prijsopbouw van spouwmuurisolatie moet u weten dat deze prijs is opgebouwd uit drie verschillende delen:

 1. De kostprijs voor het isolatiemateriaal.
 2. De arbeidskosten.
 3. De kosten voor een hoogwerker of steiger.

De arbeidskosten zorgen voor de belangrijkste kostprijs, namelijk 59% van de totale prijs.

De materiaalkosten nemen 36% voor hun rekening en de resterende 5% gaat naar het huren van een machine om de spouwmuurisolatie mee aan te brengen.

Wat heeft invloed op de prijs van spouwmuurisolatie?

U heeft de mogelijkheid een aantal keuzes te maken die de kosten (verbonden aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie) te verhogen of te verlagen.

De belangrijkste opties zijn:

 1.  Beschikt uw huis daadwerkelijk over spouwmuren? Als u dit niet weet dan is het jaartal van bouw van belang om dit te achterhalen. Woningen die voor 1920 werden gebouwd beschikken doorgaans niet over een spouw tussen de muren. Woningen gebouwd na 1988 hebben wel bijna allemaal een spouw tussen de muren, wel of niet geïsoleerd. Als uw huis niet beschikt over spouwmuren dan bent u voor de isolatie van uw woning aangewezen op binnen- of buitenmuur isolatie om het warmteverlies terug te dringen.
 2. Soort isolatiemateriaal: U heeft al kunnen lezen dat er prijsverschil bestaat tussen de verschillende soorten isolatiemateriaal. Dit verschil in prijs komt omdat ieder materiaal beschikt over zijn/haar eigen voor- en nadelen. Om u te helpen de juiste keuze te maken voor het isoleren van uw spouwmuren hebben wij de beste eigenschappen met de gemiddelde prijs per vierkante meter per soort isolatiemateriaal voor u opgesomd.
 3. Spouwmuurisolatie combineren met andere isolatie? Als uw woning in het geheel niet beschikt over enige vorm van isolatie dan is wellicht nu het moment aangebroken om ook          andere delen van uw woning te laten isoleren. U kunt hierbij denken aan vloer- of dakisolatie. Het grote voordeel is dat al deze werkzaamheden door dezelfde specialist kunnen worden uitgevoerd.
Soort isolatieKostprijs per vierkante meterUniek karakter
GlaswolCirca 8 euroPrima geluidsisolatie.
SteenwolCirca 9 euroZeer brandveilig karakter.
IsolatiekorrelsCirca 10 euroDuurzaam.
PURschuimCirca  25 euroIdeaal bij vochtbestrijding.

Kosten spouwmuurisolatie snel terugverdienen?

Spouwmuurisolatie is niet duur en levert snel geld op, omdat?

 1. Spouwmuren zijn binnen een dag geïsoleerd, weinig manuren.
 2. Relatief goedkope arbeidskrachten kunnen de klus uitvoeren
 3. Het isolatiemateriaal te gebruiken voor de spouwmuur is goedkoop.

spouwmuren-isoleren

Snel een prijsindicatie?

Geld besparen door te vergelijken

Hoe kunt u een besparing realiseren op het totale kostenplaatje van spouwmuurisolatie? Dit is een terechte vraag en het simpele antwoord is door prijzen te vergelijken van verschillende isolatie bedrijven.

Omdat de arbeidskosten zo’n groot deel uitmaken van het totale kostenplaatje voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie, zijn deze kosten namelijk sterk afhankelijk van het bedrijf waar u een keuze voor maakt.

De oppervlakte van spouwmuren is de grootste prijs bepalend maar de personeelskosten laten de bedragen uiteraard ook oplopen.

Het ene isolatiebedrijf hanteert een veel scherpere kostprijs dan het andere bedrijf. Door meerdere offertes aan te vragen bent u direct op de hoogte van de goedkoopste prijs voor spouwmuurisolatie.

Let u er wel op bij uw keuze dat u kiest (bij alle soorten isolatie) voor een A-merk kwaliteit en dat het bedrijf in het bezit is van een keurmerk voor isolatie.

Garantie over de uit te voeren werkzaamheden is natuurlijk ook van groot belang.

Subsidie spouwmuurisolatie

Bent u aan het nadenken om uw woning te laten voorzien van spouwmuurisolatie, maar zijn de prijzen voor spouwmuurisolatie per vierkante meter te duur? Stop niet meteen, er zijn verschillende manieren om uw kosten gunstiger uit te laten pakken.

Ook vanuit de overheid worden mogelijkheden geboden om uw huis voor minder geld toch te laten isoleren met spouwmuurisolatie.

Er zijn 2 maatregelen waar u mogelijk voor in aanmerking kunt komen:

 1. Subsidie voor (spouwmuur)isolatie aanvragen bij uw gemeente.
 2. Speciale duurzaamheidslening met lage rente.

Subsidie, hoe vraagt u dit aan?

Spouwmuurisolatie is de voordelige en meest effectieve vorm van het isoleren van uw huis. De overheid wil graag dat Nederland energiezuiniger en duurzamer wordt.

Vandaar dat veel gemeenten in Nederland zijn overgegaan tot het verstrekken van subsidie om de kosten van spouwmuurisolatie voor meer mensen financieel aantrekkelijk te maken.

Wij adviseren u dan ook op de website van uw gemeente te kijken of deze subsidieregelingen ook voor u van toepassing zijn.

Voordelige duurzaamheidsleningen

Geen subsidie voor spouwmuurisolatie bij uw gemeente? Maar wilt u wel spouwmuurisolatie of een andere vorm van isolatie in uw woning laten aanbrengen dan bestaat de mogelijkheid om een speciale lening af te sluiten bij een energiebesparingsfonds.

Een dergelijke duurzaamheidslening heeft de volgende kenmerken:

 • Het te lenen bedrag ligt tussen de 2.500 euro en 25.000 euro
 • De looptijd van deze lening ligt tussen de 7 en 10 jaar
 • De gemiddelde rente is 3,5% (afhankelijk van de hoogte en duur van de lening)

Met deze lening kunt u toch isolatie werkzaamheden aan uw woning laten uitvoeren. Door het te lenen bedrag over een langere looptijd te laten lopen vallen de maandelijkse afbetalingen mee.

Vergeet u ook niet dat u na de uitvoering van de isolatie werkzaamheden meteen begint te profiteren van uw lagere energierekening!

Net als het aanvragen van subsidie moet u voor deze lening contact zoeken met uw gemeente om met de juiste afdeling in contact te komen.

Vragen & Antwoorden

Welke spouwmuurisolatie is het beste?

spouwmuren-isoleren

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie op de markt te verkrijgen maar welke isoleert nu het beste? Lees alles over het beste isolatie materiaal op deze pagina.

Wat kost spouwmuurisolatie per m2?

De m2 prijzen van het isoleren van spouwmuren variëren enorm. De prijs is grotendeels afhankelijk van hoeveel isolatiemateriaal er gebruikt moet worden. Bereken hier wat het u kost om uw muren goed te laten isoleren.

Hoe duur is spouwmuurisolatie?

prijs-metselwerk

Op onze website vind u alle prijzen van alle verschillende soorten isolatiemogelijkheden. U kunt ook meteen de kostprijs binnen 2 minuten aanvragen.

Wanneer moet je spouwmuurisolatie aanbrengen?

Het isoleren van spouwmuren gebeurt vaak als men een ouder huis heeft. Door een goed geïsoleerde woning kunt u flink besparen op uw stookkosten. Lees hier alles over het isoleren van je huis.

Metsel-Gigant
Metsel-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!