Gevelisolatie kosten

Tegenwoordig vinden mensen het uiterst belangrijk dat er zo weinig mogelijk warmteverlies is in hun woning.

De eerste stap die men vaak neemt om warmteverlies te verminderen is het isoleren van het dak of het laten isoleren van de binnenzijde of buitenzijde van uw gevel.

Omdat een behoorlijk deel van de warme lucht verloren gaat via het dak is het voorzien van dakisolatie een juiste eerste stap.

Daarnaast is het goed om stil te staan bij het goed laten isoleren van uw gevel/ buitenmuur. Omdat warme lucht een stijgende werking heeft, is gevelisolatie net zo belangrijk als dakisolatie.

Gevelisolatie-kosten
Gevelisolatie

De warme lucht stijgt eerst langs de gevel om vervolgens het dak te bereiken. Wanneer u uw energiekosten wilt verminderen dan adviseren wij u om gevelisolatie toe te passen.

Gemiddelde prijzen

Voor gevelisolatie liggen de gemiddelde prijzen voor het aanbrengen inclusief isolatiemateriaal rond de € 14,- & € 120,- per m² ( vierkante meter ) Spouwmuurisolatie daarin tegen kost slechts € 12,- per m².

Het isoleren van binnen- of buitengevels is een ingrijpendere klus. Hierdoor loopt de prijs al snel op naar € 90,- tot € 120,- per m².

Wat kost gevelisolatie?

Hoe hoog het uiteindelijke kostenplaatje van gevelisolatie gaat kosten is sterk afhankelijk van de type gevelisolatie waarvoor u een keuze maakt. U kunt een keuze maken voor verschillende mogelijkheden.

U kunt gebruik maken van spouwmuurisolatie, binnen-of buiten muurisolatie.

Isolatieplaten worden gebruikt voor het isoleren van uw binnen- en buitenmuren. Wanneer u een keuze maakt voor het isoleren van uw binnen- en of buitenmuren dan dient u rekening te houden met de volgende gemiddelde kosten:

Gevelisolatie voor / per vierkante meterKosten voor binnenmuurKostprijs voor buitenmuur
Appartement (25 m²)Tussen 2.200 en 2.700 euroTussen 3.000 en  3.500 euro
Tussenwoning (65 m²)Tussen 6.000 en 7.000 euroTussen 8.000 en 9.000 euro
Hoekwoning (65 m²)Tussen 6.500  en 7.500 euroTussen 9.000 en 10.000 euro
2 onder 1 kap woning (100 m²)Tussen 9.000 en 11.000 euroTussen 12.000 en 14.000 euro
Vrijstaande woning (150 m²)Tussen 15.000 en 16.000 euroTussen 18.000 en 22.000 euro

Wij begrijpen dat met bovenstaand overzicht het moeilijk is om een concreet beeld te geven van wat voor u de meest interessante mogelijkheid is.

Prijsopbouw

Daarom zetten wij drie prijsvoorbeelden voor u op een rij waardoor u mogelijk een beter idee krijgt welke keuze voor u het beste is.

 • Meest voordelige oplossing: Woont u in een hoekhuis en staat u op het punt om isolatie maatregelen te nemen? Kies dan niet voor de duurste isolatie, maar maak een keuze voor buitenmuur isolatie. De woning wordt door buitenmuur isolatie op effectieve wijze geïsoleerd. De buitenmuur isolatie kosten of gevelisolatie prijzen voor deze vorm van buitenmuur isolatie drukken de energiekosten.
  Tijdens de eindafrekening van uw energiekosten zult u zien wat het u scheelt. Voor het isoleren van de gevel bij een hoekhuis met buitenmuur isolatie kunt u rekening houden met een bedrag van 6.500,- euro.

 • Meest besparende oplossing: Als u in een grote mooie vrijstaande woning woont, en u bent klaar met de te hoge stookkosten dan is het een verstandig besluit om een keuze te maken voor het realiseren van gevelisolatie. Als u een keuze maakt voor een zo hoog mogelijke besparing dan adviseren wij u om een keuze te maken voor buitenmuur isolatie.
  Een voordeel van deze vorm van muurisolatie is dat er voorkomen wordt dat er ruimte binnen in uw huis verloren gaat. Voor het aanbrengen van buitenmuur isolatie bij een grote vrijstaande woning dient u rekening te houden met een gemiddelde kostprijs van 17.800,- euro.

 • Kleine woonruimte: Woont u in een klein appartement maar wilt u wel iets doen aan de te hoge energiekosten? Ook dan is het maken van een keuze voor buitenmuur isolatie de meest interessante keuze. Er zal geen ruimte binnen verloren gaan bij deze manier van gevelisolatie. De kosten voor het aanbrengen van buitenmuur isolatie bij een appartement met een oppervlakte van circa 25 vierkante meter is rond de 2.800,- euro.

Hoe is de prijs van gevelisolatie opgebouwd?

Er zijn drie verschillende onderdelen die de kostprijs van gevelisolatie bepalen.

Niet alleen de prijs voor het te gebruiken materiaal en de arbeidskosten worden onderscheiden maar ook het gebruik cq huren van materiaal mag niet vergeten worden.

Als we het totale prijskaartje gaan “ontleden” dan zien we dat de kostprijs voor het te gebruiken isolatiemateriaal 36% in beslag neemt.

De kosten voor arbeid maakt 59% deel uit van het kostenplaatje en de resterende procenten zijn nodig om de kosten van de machine te dekken.

gevelisolatie-plaatsen
Gevelisolatie plaatsen

Bespaartips & Aandachtspunten

Door gebruik te maken van bovenstaande informatie heeft u al een idee welke verschillende kosten er mogelijk voor u van toepassing zijn.

Wij begrijpen dat niet iedereen onmiddellijk beschikt over de kosten die voor gevelisolatie of een spouwmuurisolatie  nodig zijn.

Door rekening te houden met onderstaande tips kunt u de prijs van om uw gevel te laten isoleren mogelijk verlagen en zult u goedkoper uit zijn.

 • Een vergunning aanvragen. Als u een keuze maakt voor buitenmuur isolatie dan verandert de uitstraling van uw huis. Net als met het plaatsen van een dakkapel heeft u hier een omgevingsvergunning van uw gemeente nodig. Niet meteen een bespaar tip maar wel iets om rekening mee te houden als uw buitenmuur isolatie overweegt.

 • Subsidie voor gevelisolatie.  Misschien bestaat er in de gemeente waar u woont subsidie voor het nemen van isolatie maatregelen. U zorgt met het laten aanbrengen van muurisolatie voor een structurele stijging van de isolatiewaarde van uw huis. Of en hoe hoog de subsidie is waar u recht op heeft is afhankelijk van de gemeente waar u woonachtig bent. Neem hiervoor contact op met uw gemeente en laat u uitvoerig informeren.

 • Het combineren van meerdere isolatiewerkzaamheden. U kunt ook kiezen om meerdere werkzaamheden uit te laten voeren waardoor u niet alleen de meest effectieve oplossing kiest maar  het ook gunstig is voor het totale kostenplaatje in de vorm van korting.  Stel dat u van plan bent om uw gevel te laten reinigen, dan kunt u er tegelijkertijd ook voor kiezen om uw gevel te laten impregneren door gevelreinigers.

  Uw gevel ziet er niet alleen als nieuw uit maar behoudt jarenlang haar optimale uitstraling door het impregneren ervan. Het combineren van verschillende werkzaamheden heeft altijd een gunstige invloed op de totaalprijs.

 • Mocht uw budget toereikend zijn dan kunt u bijvoorbeeld ook overwegen om behoudens buitenmuur isolatie ook een keuze te maken voor vloerisolatie.

Prijzen vergelijken

Zoals u kunt begrijpen bestaat er geen standaard prijs voor gevelisolatie. Eén en ander is afhankelijk van uw type woning en de isolatie maatregelen waarvoor u een keuze maakt.

Door meerdere offertes op te vragen bij verschillende aanbieders kunt u niet alleen vergelijken op prijs, maar u krijgt ook meer inzicht in alle mogelijkheden.

Via onze website kunt u geheel vragend en vrijblijvend een offerte aanvragen.

Wat is gevelisolatie?

Isolatie is het proces waarbij warmteverlies tegengegaan wordt en de binnentemperatuur constant blijft.

Het zorgt ervoor dat de warmte uitwisseling tussen binnen en buiten wordt verstoord. Verouderde woningen zijn vaak slecht of in het geheel niet geïsoleerd.

De warmte vindt zijn weg naar buiten via kieren en is in principe verspilde energie. Hierdoor verspilt u veel geld en dat is jaarlijks te merken aan de eindnota van uw energieleverancier.

Door uw huis goed en goedkoop te laten isoleren zoals de kruipruimte of het dak is uw woning in de winter aangenaam warm en in de zomer heerlijk koel.

Verschillende soorten muurisolatie

Als u nog niet exact weet welke soorten isolatie het best bij u en uw woning passen dan beschrijven wij hieronder kort welke vier meest voorkomende isolatie soorten voorkomen.

 1. Spouwmuurisolatie: Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. In de voegen worden kleine gaatjes geboord waarna het isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur wordt gespoten. U moet uitgaan van 15,- euro per vierkante meter buitenmuur.
 2. Vloerisolatie cq kruipruimte: Wanneer uw huis in verouderde staat verkeerd is vloerisolatie uitermate geschikt. Zeker als uw huis voor 1983 is gebouwd ontsnapt er veel warmte via de vloer.
 3. Dakisolatie: De meeste warmte ontsnapt via het dak. Warmte stijgt namelijk en daarom is het altijd verstandig om een keuze te maken voor dakisolatie.
 4. Gevelisolatie: Gevels bevatten soms kieren waardoor de lucht ontsnapt. Een specialist dicht deze kieren en gaten en brengt de gevelisolatie aan waardoor de warmte geen kans mee krijgt om te ontsnappen.

Voordelen van isoleren

De belangrijkste voordelen van gevelisolatie zijn:

 • U bespaart op uw stookkosten
 • U draagt bij aan een gezonder leefklimaat
 • U verhoogt de waarde van uw huis
 • U verhoogt uw wooncomfort
 • U bestrijdt vocht en condens
 • De eventuele geluidsoverlast wordt minder

Door te isoleren bespaart u niet alleen op uw energiekosten maar ook op de vermindering van de uitstoot van CO2.

De voordelen van gevelisolatie wegen ons inziens op tegen de kosten voor gevelisolatie. Overigens verdient u uw investering in de loop der jaren terug via de lagere energierekening.

gevel-laten-isoleren
Gevel laten isoleren

Goedkoopste optie gevelisolatie

Goedkoop isoleren is mogelijk maar dat betekent dat u zelf het werk moet verrichten en op het Net op zoek moet gaan naar goedkoop isolatiemateriaal.

Het grote voordeel hiervan is dat u flink op de isolatiekosten bespaard dan wanneer u het werk zou uitbesteden als een bedrijf de isolatie voor u verzorgd.

In Nederland wordt vooral glaswol en steenwol gebruikt voor het isoleren van binnen muren.

 • Glaswol wordt van zand en gerecycled glas gemaakt en is daarom niet brandbaar. Hierdoor is dit materiaal uitermate geschikt voor het isoleren van uw woning. Glaswol is ook nog eens heel licht waardoor het gemakkelijk te verwerken is.
 • Steenwol wordt van gesteente gemaakt en de duurdere variant steenwol bestaat zelfs uit vulkanisch gesteente. Het materiaal is onbrandbaar en het stoot zelfs water af. Een bijkomend voordeel is dat steenwol ook een geluidswerende werking heeft.

Deze twee materialen zijn goedkoop en uitstekend geschikt voor woningisolatie!

Gevelisolatie & spouwmuurisolatie

Als de ruimte tussen uw binnen- en buitenmuur (spouw) nog nooit is geïsoleerd dan is er sprake van een aanzienlijk warmteverlies. Warmteverlies beïnvloed uw wooncomfort en zorgt jaarlijks voor een hoge energie eind afrekening.

Wilt u ook een hoger wooncomfort en een lagere energierekening dan is spouwmuurisolatie een oplossing voor u. In de voegen worden kleine gaatjes geboord waarna het isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur gespoten.

Handig om te weten…

Wat kost gevelisolatie?

gevel-laten-isoleren

De kosten van gevelisolatie aanbrengen hangen af van de grote van de gevel en hoe dik het isolatie materiaal aangebracht moet worden. Lees hier alle prijzen van verschillende gevelisolatie soorten.

Wat is gevelisolatie?

Gevelisolatie is het isoleren van je buitenmuren tegen kou en vocht. Door een goede isolatie aan te brengen zult u jaarlijks uw stookkosten voor 20% kunnen verlagen. Lees hier alles over het aanbrengen van gevelisolatie.

Hoe dik is gevelisolatie?

De dikte wordt bepaald door een isolatieberekening. Voor meer advies of vragen hierover kunt u op onze website terecht.

Wanneer moet je gevelisolatie aanbrengen?

spouwmuren-isoleren

Als u een ouder huis heeft tussenwoning, hoekwoning etc dan zijn deze woningen vaak slecht geïsoleerd. Ook zijn uw stookkosten hoger dan die van een nieuwbouwwoning. Overweeg dan is wat het verschil is als u gevelisolatie laat aanbrengen. Vraag hier vrijblijvend de prijs aan.

Metsel-Gigant
Metsel-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!