Voegen uithakken

Als voegen vervangen moeten worden is voegen uithakken de meest voorkomende manier om uiteindelijk de voegen te vervangen.

Het vervangen en opnieuw van voegen van een buitenmuur kan verschillende redenen hebben. De voegen kunnen beschadigd zijn of misschien moeten er slechts enkele stenen vervangen worden.

Soms is het cement achter de voegen van zo’n slechte kwaliteit dat de voegen uitgehakt moeten worden.

Er zijn verschillende manieren om voegen te verwijderen maar voegen uithakken is één van de werkwijze om deze klus snel en netjes uit te voeren.

Het mortel (steengruis) kan tussen de bakstenen verwijderd worden.

voegen-uithakken
Voegen uithakken

Het grote voordeel is dat door de precisie van de machines, die gebruikt worden voor het verwijderen van de voegen, de stenen en de rest van het cement onbeschadigd blijven.

Waarom voegen verwijderen?

Als de voegen van uw gevel afbrokkelen en ze niet meer schoon te krijgen zijn dan doet u er verstandig aan om ze te laten vervangen door nieuwe voegen.

De voegen hebben uiteraard als doel om uw gevelconstructie te beschermen tegen invloeden van buitenaf, maar het aanzien is ook wat waard.

Er bestaan verschillende redenen om de voegen te verwijderen:

  1. U wilt uw gevel volledig laten renoveren.
  2. De voegen zijn beschadigd, ze vertonen barsten, scheuren of brokkelen af.
  3. De voegen zijn vuil en door alg aangeslagen en zijn niet meer schoon te krijgen.

Is bovenstaande aan de orde dan is het verstandig om de voegen te laten verwijderen en te vervangen door nieuwe voegen.

Het resultaat van nieuw voegwerk is dat uw gevel er geheel als nieuw uitziet. Dat betekent ook dat u uw huis in waarde vermeerdert.

Verder kan door de scheuren en barstjes in het voegwerk het vocht makkelijk in de gevel dringen en daar vochtproblemen veroorzaken met alle vervelende gevolgen van dien.

Uw energierekening zal door deze slechte voegen hoger zijn dan met een strakke gevel met nieuw voegwerk.

Opstijgend of doorslaand vocht wordt met het plaatsen van nieuwe voegen bestreden.

voegen-verwijderen-gevel
Voegen verwijderen gevel

Hoe wordt voegwerk verwijderd?

Het verwijderen van voegwerk kan op meerdere manieren uitgevoerd worden. Het uithakken en uitslijpen van voegen zijn de meest voorkomende manieren.

Uithakken van voegen

Het woord uithakken doet denken aan het gebruik van een hamer en een beitel in het stenen tijdperk.

De specie in de voegen zal door de hakkende beweging loskomen en brokkelt stukje bij beetje af. Voor het uithakken van voegen wordt gebruik gemaakt van een hamer of een beitel of van een speciale elektrische hakhamer.

De horizontale voegen worden eerst uitgehakt waardoor de verticale voegen er bijna als vanzelf uit zullen vallen. Met een hamer en een beitel zal het uiteraard een stuk langer duren voordat de voegen verwijderd zijn.

Vandaar dat het verwijderen van voegwerk bijna altijd gebeurt met een hakhamer .

Uitslijpen van voegen

Bij het uitslijpen van voegen wordt gebruik gemaakt van een slijptol met een speciaal voeg snijblad.

Afhankelijk van de grootte van uw voegen zijn er snijbladen met verschillende maten. Een doorsnee voeg is gemiddeld 12 mm.

Om het stof tijdens het voegen uitslijpen tot een minimum te beperken wordt een zuigslang aan de slijptol bevestigd.

Ook adviseren wij u om ook hier eerst de horizontale voegen te verwijderen.

Het grote voordeel van slijpen is dat het een stuk sneller gaat. Secuur werken en een vaste hand is een voorwaarde om netjes te werken. Onherstelbare schade aan stenen zou het gevolg kunnen zijn als er niet zorgvuldig gewerkt wordt.

Bij zowel het uithakken en uitslijpen adviseren wij u om uw gevel eerst te laten reinigen.

Tijdens het reinigen wordt er al een deel van het voegwerk verwijderd en de rest van het voegwerk wat verwijderd moet worden zal hierdoor makkelijker zijn.

Omdat de kans op het beschadigen van stenen groot is is het verstandig om dit specialistische werk uit te besteden.

nieuw-oud-voegwerk
Oud en nieuw voegwerk

Wat kost voegen uithakken per m²?

Na verloop van jaren hebben de weersomstandigheden invloed op je muur. Door algengroei ontstaat een aanslag die zich op uw muur vastzet.

Net na de bouw waren de stenen mooi van kleur en de voegen waren strak en elastisch. De voegen zijn van kleur veranderd en tonen grauwig en groen.

Het aanzicht is sterk veranderd en u wilt hier iets aan doen.

Voor het verwijderen van het bestaande voegwerk worden de kosten over het algemeen meegerekend in de vierkante meterprijs om nieuwe voegen te plaatsen.

Het verwijderen van voegen is voor de gevelspecialisten een snelle en eenvoudige handeling met de middelen (gereedschappen) die zij voorhanden hebben.

Om uw gevel als vanouds te laten stralen kunt u ervoor kiezen om de voegen te laten uithakken en opnieuw te laten metselen.

Wij hebben voor u gekeken naar de hiervoor samenhangende kosten:

Soort werkzaamheid Op welke wijze Prijzen
Vervanging voegwerk  (hak hamer met luchtdruk)Door middel van een speciaal gereedschap wordt het voegwerk verwijderd.38,- euro per vierkante meter
Vervanging voegwerkDeze variant is niet voorzien van luchtdruk. Arbeidsintensiever dus.40,- euro per vierkante meter
Gebroken stenen vervangenGebroken stenen vervangen10,- euro per steen
SchoorsteenrenovatieSchoorsteen geheel renoverenvanaf 450,- euro

Vergelijk prijzen en specialisten voegen uithakken

Bent u benieuwd naar de prijzen van het uithakken van voegen? Vraag dan meerdere offertes aan bij verschillende bedrijven en start uw zoektocht bij ons door gebruik te maken van ons offerteformulier.

U ontvangt van ons een vrijblijvende offerte in uw mailbox en bent in de gelegenheid om voorwaarden, werkwijzen en prijzen te vergelijken.

Gevel opnieuw voegen

Als uw oude voegwerk verwijderd is is het noodzakelijk om nieuwe voegen te laten plaatsen.

De kans op schade zonder voegwerk aan uw gevel is zeer groot. Het laten plaatsen van nieuw voegwerk gebeurt bijna altijd door hetzelfde bedrijf die voegwerk verwijderen.

Voor het laten plaatsen van nieuw voegwerk kunt u een keuze maken uit verschillende soorten voegen.

  • Snijvoeg: ingesneden (de voeg is aan 2 kanten met een voegijzer of een mesje schuin afgesneden) en komt gelijk met de voorzijde van de metselstenen.

  • Knipvoeg: ingesneden (de voeg is aan 2 kanten met een voegijzer of mesje schuin afgesneden) en steekt uit ten opzichte van de voorzijde van de metselstenen.

  • Platvolle voeg: steekt niet uit, maar is gelijk gestreken met de voorzijde van de metselstenen.

  • Schaduwvoeg: is schuin afgesneden, wat de gevel een schaduweffect geeft. Gezien de schuine afsnijding is een schaduwvoeg arbeidsintensiever dan een verdiepte voeg.

  • Platvolborstelwerk: platvolle voeg afgewerkt met een borstel.

  • Verdiepte voeg: ligt een paar millimeter dieper dan de voorzijde van de metselstenen. ook dit geeft de gevel een schaduweffect.

Al deze bovengenoemde voegen hebben een bepaalde bijzondere uitstraling. Buiten de uitstraling bieden al deze voegen een beschermende werking tegen waterschade van buitenaf.

Nieuw voegwerk kunt u laten zetten tegen 10,- euro per vierkante meter inclusief arbeidskosten.

Voegen donker kleuren (zwart en grijs)

Nu u weet dat u een keuze kunt maken uit de verschillende soorten voegen is de kleur van de voegen ook van belang.

Om de gewenste kleur te verkrijgen wordt er een kleurpigment aan de voegspecie toegevoegd. De keuze aan kleuren is erg ruim.

Opvallend is dat naast de kleur standaard wit, de kleuren zwart en grijs erg populair zijn de laatste jaren.

U kunt ook een keuze maken voor toon op toon kleur. Dit betekent dat de voegen zo goed als dezelfde kleur hebben als de stenen. Op deze manier vormt de gevel een egaal geheel en bent u verzekerd van een geheel nieuwe look.

Handig om te weten…

Hoe diep moet je voegen uithakken?

voegen-verwijderen-gevel

Bij het uithakken van je voegen van je buitenmuren of gevel is het belangrijk dat je niet te diep de oude voegen weghakt. Houdt gemiddeld 1 cm diepte aan. Lees hier meer over deze vraag op deze pagina!

Wat kost voegen uithakken?

De prijsberekening van voegwerk uithakken wordt in de meeste gevallen per m² berekend. Wilt u weten wat het uithakken bij u gaat kosten? Vraag de prijs vrijblijvend aan binnen 2 minuten.

Metsel-Gigant
Metsel-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!