Metselwerk voegen

Een bekend en vast onderdeel van metselwerk is het voegen ervan. Als het metselwerk is afgerond, dan volgt het voegen van de gevelstenen.

Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen stootvoegen en lintvoegen. Stootvoegen zijn de bekende verticale voegen en lintvoegen zijn de horizontale variant.

Op deze pagina vertellen we u alles over metselwerk voegen, voegen van metselwerk repareren, of het vervangen van oude voegen voor nieuwe.

opnieuw-voegen-gevel
Opnieuw voegen van een gevel

Omdat muren voegen een losmakend onderdeel is van metselen zullen wij u op deze pagina zoveel mogelijk informatie geven over de soorten voegen en de verschillende prijzen per m².

Als we het over vierkante meters hebben is dat dus altijd de combinatie tussen stootvoegen en lintvoegen.

Omdat wij een redelijk bekend voeg- en metselbedrijf zijn krijgen wij veel prijsgerichte vragen over het laten voegen van oud of nieuw metselwerk. Leest u hier de meest gestelde vragen van onze klanten:

  • Wanneer mag je metselwerk voegen?
  • Wat kost het voegen van metselwerk?
  • Metselen en voegen wat kost dat per m²?
  • Kunnen voegen vervangen worden van metselwerk?

Op al deze vragen geven wij de antwoorden op deze pagina. Lees snel verder en ontdek hoe goedkoop voegwerk wel niet kan zijn!!!

Wanneer kan een muur gevoegd worden?

Wanneer een muur gevoegd kan worden is geheel afhankelijk van de droogtijd van de nieuw gemetselde muur.

Het is in ieder geval zo dat wanneer het cement of specie tussen de gevelstenen geheel gedroogd is, het tijd is om het metselwerk netjes af te voegen. 

Als er een nieuwe muur is gemetseld dan is ons advies om minimaal 10 dagen te wachten met het voegwerk. Na deze tijd is het specie goed uitgehard en geheel droog geworden.

De kans op krimp en zet scheuren is de eerste 8 dagen het grootst door een chemische reactie die plaatsvind door de cementmortel.

Als deze 8 dagen verstreken zijn is de kans op nieuwe scheuren in het metselwerk nihil, tenzij de gemetselde fundering niet goed is aangebracht.

Kleurverschil in voegwerk

Er kan kleurverschil in voegwerk komen doordat er niet met de zelfde cement wordt gewerkt.

Zorg er dus altijd voor dat u met dezelfde soort en merk cementmortel blijft werken. Alleen wanneer u van plan bent de voegen te verven is dit minder belangrijk.

Ook kan er kleurverschil ontstaan door de hoeveelheid water die er toegevoegd wordt aan de voegmortel. Door teveel water bij te voegen zal de voeg altijd iets lichter worden.

Het is dus belangrijk dat er goed opgelet wordt door de metselaar tijdens het maken van het voegenspecie.

Voegmortel aanmaken stappenplan

Als u de voegmortel wilt gaan aanmaken heeft u voegzand , cement en water nodig. 

Een tip van ons is: gebruik liever geen metselzand omdat deze simpelweg veel te grof is.

Voor de juiste mengverhouding gebruikt u altijd 4 delen zand en 1 deel cement. Bij het aanmengen moet het zand wel droog wezen en zal het mengen van de voegmortel wat gemakkelijker maken.

De voegspecie moet goed gemend worden zodat er een homogene massa zal ontstaan zonder dat hier klonten in zitten.

voeg-reparatie
Voeg reparatie

Hoe maakt u de voegmortel aan?

  • Neem de helft van het zand en meng deze ruim 1 minuut door.
  • Neem het tweede deel voegzand met het water en meng nu al het zand door.
  • Als laatste gooit u het cement erbij en dan hoeft u nog maar 2 minuten te mixen.

Er bestaan ook kant en klare zakken met voegmortel die in verschillende kleuren te verkrijgen zijn. Bij dit kante en klare product hoeft u alleen maar de juiste hoeveelheid water toe te dienen.

De verwerkingstijd van een voegmortel is ongeveer 60 minuten. Daarna zal deze gaan verdikken en is het een stuk lastiger om uw metselwerk te gaan voegen. Zorg er dus voor dat u een hoeveel per keer maakt die binnen die 60 minuten verwerkt kan worden.

Soorten voegen

Er zijn verschillende soorten voegen waarmee een muur kan worden afgewerkt. Een aantal voorbeelden met verschillende prijsklasse vind u hieronder: volgt:

Soort voegGemiddelde prijs per m2
Geborstelde voeg prijs per m2 € 7,-
Gesneden voeg prijs per m2 € 7,-
Holle voeg prijs per m2 € 7,-
Knipvoeg prijs per m2 € 25,-
Open stootvoeg prijs per m2 € 7,-
Snijvoeg prijs per m2 € 30,-
Verdiepte voeg prijs per m2 € 7,-

Welke soort voeg u in uw muren wilt hebben is afhankelijk van uw persoonlijke smaak. Ook het budget is van belang, een knipvoeg is bijvoorbeeld een relatief dure manier om metselwerk te voegen.

De lint voegen worden met een voeg bordje of een spaan vol gezet met een speciale spijker. De stootvoegen kunnen op een snelle wijze gevuld worden met de hand, waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleinere spijker.

Nadat de metselaars  alle voegen hebben aangebracht, dan worden deze met een droge stoffer na gewreven. Hierdoor wordt het overtollige deel van specie verwijderd.

Er is direct na het werk resultaat te zien van het werk van de metselaars. Bij de Metsel-Gigant bent u verzekerd van een prachtig resultaat omdat alle metselaars binnen ons bedrijf erkend zijn.

Herstelwerkzaamheden op gevel

Ook wanneer er herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd, bijvoorbeeld een gevelrenovatie, hoort het voegen herstellen er ook bij. Om oud metselwerk te herstellen worden de voegen namelijk verwijderd en zullen deze na het herstel van de gevel opnieuw gemaakt moeten worden.

Ook kan het een klus op zich zijn om de voegen in het metselwerk te herstellen of te repareren.

Wanneer de voegen in het metselwerk beginnen af te brokkelen en/of poreus worden is het simpelweg de hoogste tijd om deze te herstellen, meestal in zijn geheel te vervangen. In dat geval zullen we eerst alle voegen in het metselwerk uithakken en vervolgens het geheel opnieuw voegen.

Lage prijzen voor metselwerk voegen

Naast scherpe voegwerk prijzen staan wij ook bekend om onze uitmuntende kwaliteit en uitstekende service. Niet voor niets dragen wij het predicaat van de NOA, de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven.

Aan alleen lage voegwerk prijzen heeft u niets, u wilt natuurlijk ook dat de klus kundig wordt geklaard. Wij bieden dit daarom allebei: kwaliteit voor zeer lage voegwerk prijzen. Kwaliteit staat bij ons altijd voorop.

Voegen van de muur

Als u begint met het voegwerk dan zullen de voegen in de muur schoon en droog moeten wezen.

Als u een bestaande muur wilt gaan voegen zorg er dan voor dat u de bestaande voegen met een slijpschijf en een hamer en steenbeitel rustig uithakt. Bij een bestaande muur moeten de voegen meestal eerst verwijderd worden om zo nieuwe voegen aan te brengen.

Als de nieuwe muur net gemetseld is zal de metselaar ervoor zorgen dat hij de voegen uit heeft gekrabd.

  • Verwijder met een stoffer al het stof uit de voegen.
  • Begin met de verticale voegen ( lintvoeg) dicht te zetten met een voegspijker
  • Hierna doet u de horizontale voegen ( stootvoeg )

Als de voegen na enkele uren zijn uitgehard dan kunt u een borstel gebruiken om de overtollige voegspecie te verwijderen van de muur.

Veel mogelijkheden bij het voegen van uw tegels

Net als bij het voegen van metselwerk en muren heeft u bij het voegen van tegels, afhankelijk van de soort tegels, diverse mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende kleuren en manieren van afwerking van de voegen.

Wij verzorgen verschillende soorten voegen met verschillende structuur en verschillende kleuren. Onze gediplomeerde vaklui hebben een specialisatie in tegels voegen en beschikken over zeer veel ervaring. Tegels laten voegen door de Metsel-Gigant staat garant voor kwaliteit.

Prijzen voor tegels voegen

Heeft u een tegelmuur die u wilt laten zetten of voegen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Wij vertellen u alles over de mogelijkheden en beantwoorden al uw vragen. Wilt u weten hoe voordelig het bij ons is? Vraag dan online een vrijblijvende offerte aan en wij doen u snel een zeer scherp aanbod.

Prijs metselwerk voegen aanvragen…

Door een geheel vrijblijvende offerte aan te vragen geven wij u de kans om onze prijzen voor het voegen van uw muren te kunnen vergelijken met die van andere metselbedrijven.

Door te vergelijken van de m² prijzen van het voegwerk kunt u gemakkelijk zien waar u de beste prijs betaalt voor het voegwerk dat u wilt laten doen.

En op deze manier kunnen wij u laten zien hoe voordelig ons metselbedrijf is! Uit onze ervaring weten we namelijk dat we in de meeste gevallen veruit de goedkoopste zijn als het om metselwerk voegen gaat.

Handig om te weten…

Hoe metselwerk voegen?

verdiepte voeg

Het voegen van nieuw gemetselde muren is ee vak apart. Zo moet je de juiste materiaalverhoudingen weten en enige voegervaring hebben. Huur een voeger in voor uw voegklus. Lees hier wat het voegen van metselwerk kost!

Wat kost het voegen van metselwerk?

voegen-met-kleur

Afhankelijk van welke soort voeg u uitkiest worden de prijzen van voegwerk in de meeste gevallen per vierkante meter berekend. Lees op deze pagina lees over de voegwerk prijs per m².

Wanneer mag je metselwerk eigenlijk voegen?

Als u nieuwe muren heeft laten metselen dan kan de voeger 24 uur later beginnen met het voegen van de nieuw gemetselde muren. Er is echter geen droogtijd vastgesteld om nieuw metselwerk te laten voegen.

Waarom moet metselwerk gevoegd worden?

Allereerst is het metselwerk zonder dat er gevoegd is niet mooi. Buiten dit is metselwerk zonder voegen ook niet waterdicht. Leest u hier waarom voegen van metselwerk zo belangrijk is.

Metsel-Gigant
Metsel-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!