Rollaag metselen

In muren zijn veel openingen voor ramen en deuren. Het metselwerk boven deze ramen en deuren loopt vaak door over het kozijn.

Hierdoor komt er veel gewicht op het kozijn terecht.

Om dit gewicht op te vangen is een rollaag metselen de oplossing.

Een rollaag is een rij gemetselde stenen, meestal een halve steen hoog, soms 1 steen. De rollaag kan uit natuur- of baksteen bestaan.

Een rollaag is eigenlijk een gemetselde latei voor de relatief kleine overspanning van ramen en deuren.

rollaag-metselen
Rollaag metselen

Omdat wij een redelijk bekend voeg- en metselbedrijf zijn uit Amsterdam krijgen wij veel prijsgerichte vragen over het laten metselen van rollagen. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

  • Wat kost een rollaag laten metselen?
  • Kan je een rollaag metselen zonder een latei?
  • Kan je een rollaag in metselen?
  • Is een rollaag metselwerk moeilijk?

Rollaag metselen

Een rollaag kan gebruikt worden als decoratief element boven een kozijn. Omdat de rollaag een beperkte dragende functie heeft adviseren wij u deze alleen te gebruiken bij openingen die kleiner zijn dan 80 centimeter.

Bij een opening groter dan 80 centimeter is het metselen van strek of hanenkam een betere optie.

Een strek en een hanenkam worden eveneens gebruikt als versierend element boven muuropeningen (ramen en deuren) en vangt de druk van de bovenliggende lagen beter op dan de rollaag.

Een strek is sterker dan een rollaag, de strek kan wel anderhalve steen hoog zijn.

Het metselen van een strek vraagt behoorlijk wat ervaring aangezien de stenen op lengte maar ook in de breedte schuin worden afgehakt.

De schuinte en de stand van de stenen worden gemetseld vanaf een porring punt.

Een hanenkam is sterker en steviger dan een strek en een rollaag. De bovenkant van de hanenkam wordt in trapvorm afgewerkt. Ook deze stenen moeten in de lengte en de breedte op maat gehakt worden.

rollaag-metselwerk
Rollaag metselwerk

Vooral bij oude panden kunt u mooi versierde rollagen, strekken of hanenkammen aantreffen. Een sieraad voor het oog.

We spreken dan ook van ambachtelijk metselwerk dat door onze professionele metselaars van de Metsel-Gigant, tegen een sterk concurrerende prijs uitgevoerd kan worden.

Traditioneel metselwerk

Tegenwoordig zien we dat het steeds meer voorkomt dat stenen worden gelijmd in plaats van gemetseld. Strakke stenen kunnen inderdaad worden gelijmd met een dunne laag lijmmortel.

Bij het traditionele muren metselen is vakmanschap nodig. Onze metselaars zijn specialisten in traditionele metselwerken en kunnen u prima adviseren over de toepassing van rollagen, strekken of hanenkammen.

Uiteraard staan wij garant voor een vakkundige en vlekkeloze uitvoering. Surft u ook eens verder over onze site zodat u een indruk krijgt van onze werkzaamheden.

Onze foto’s geven een goede indruk van de werkzaamheden die wij uitvoeren, ook leest u op de diverse pagina’s alles wat met metselwerk te maken heeft.

Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het metselen van een schouw, vijver of tuinhuis. Ook worden de verschillende metselverbanden en soorten stenen toegelicht.

Stappenplan rollaag metselen

Bent u handig en zelf aan het metselen dan geven wij u onderstaand tips aan waar u aan moet denken als u zelf een ronde rollaag metselt.

U heeft een goede ondersteuning nodig want anders is de kans groot dat de bovendorpel doorzakt. Het gevolg hiervan is dat het glas straks niet meer in het kozijn past.

Plaats ter ondersteuning een stuk hechthout onder de te metselen rollaag.

  • Zet de bocht uit op een stuk hechthout van 20 mm en zaag deze uit met een decoupeerzaag, u doet dit 2 x.
  • Bevestig de 2 delen aan elkaar, gebruik opvulhout om de dikte van de muur te evenaren.
  • Plaats de mal op de juiste hoogte en ondersteun met schroef stempels, de mal moet goed bevestigd worden.
  • Breng de verdeling van de stenen op de mal aan.
  • Bij een flauwe bocht kunt u met hele stenen werken maar des te scherper de bocht, des te meer stenen uitgehakt moeten worden. Gebruik hiervoor een haaks slijper.
  • Metsel nu de rollaag en werk gelijktijdig de zijkanten van de muur mee omhoog.

Wist u overigens dat een rollaag vaak gebruikt wordt als muurafdekking op tuinmuren of gemetselde pilaren? Naast een decoratieve functie, zorgt het hier ook dat vocht minder kans heeft om in het metselwerk te trekken.

Lees hier op de website van Wikipedia alles over het metselen van rollagen boven deuren of kozijnen.

Kosten rollaag metselen ?

Als u uw metselwerk aan ons uitbesteed kunt u gerust zijn. Ons metselbedrijf is aangesloten bij de branche- en vakorganisaties waardoor u verzekert bent van vakwerk, een gunstige prijs en professioneel metselwerk.

Voor een prijsopgave voor het metselen kunt u gebruik maken van ons offerteformulier. U omschrijft uw opdracht, geeft uw wensen en maatvoering door en binnen maximaal 2 werkdagen ontvangt u onze prijsopgave.

Als u meerdere offertes voor uw opdracht bij andere metselbedrijven aanvraagt kunt u gaan vergelijken.

Let u dan niet alleen op de prijs maar ook op zaken als voorwaarden, erkenning, eventuele startdatum en erkenning van het bedrijf.

Soms is goedkoop (beunhazerij) namelijk duurkoop. Wij wachten uw offerte aanvraag met belangstelling af.

Vragen & Antwoorden

Hoe rollaag metselen?

Een rollaag metselen is geen makkelijke klus. Zo kan een rollaag boven een raam worden gemetseld maar ook een toog of schuine rollaag aangebracht worden. Leest u hier alles over het metselen en de prijzen van rollagen.

Wat kost een rollaag metselen?

prijs-metselwerk

De gemiddelde prijzen van het metselen van rollagen lopen erg uiteen. Leest u op deze pagina de gemiddelde kosten wat een metselaar berekend voor het aanbrengen van een rollaag.

Metsel-Gigant
Metsel-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!