Schoorsteen metselen

Bij het ( opnieuw ) metselen van een schoorsteen ( ook wel schoorsteenrenovatie genoemd) komt meer kijken dan je zo op het eerste gezicht denkt.

Een mooie symmetrische schoorsteen metselen vergt nauwkeurigheid en vakmanschap en ook de aansluiting op het dak met loodslabben en de inbreng van loodloketten vereist bouwervaring.

Het is belangrijk dat de schoorsteen goed gemetseld wordt omdat deze verantwoordelijk zal zijn voor het afvoeren van de rook.

Schoorsteen-metselen
Schoorsteen metselen

Het is daarom raadzaam om een schoorsteen te laten metselen door een erkende metselaar van de Metsel-Gigant.

Wanneer je geen gebruik maakt van een rookafvoerpijp zal het rookafvoerkanaal op een speciale wijze gemetseld moeten worden om rook terugslag te voorkomen.

Maar wat kost een schoorsteen metselen nu precies? Lees snel verder en vind alles over de kosten van het opnieuw metselen en voegen van schoorstenen.

Gemetselde schoorsteen en rookafvoer

Rookkanaal aanleggen hoe? Vroeger werden er geen binnen pijpen in schoorstenen aangebracht. De schoorsteen metselen deden ze van vuurvaste stenen en met gebruik van een hittebestendig mortelmengsel.

Door de hitte en de inwerking van het in de lucht aanwezige vocht ging het metselwerk op den duur kleine barstjes vertonen wat rook doorslag tot gevolg had. Dit leidde tot een onaangename geur in huis en gaf lelijke vlekken op het metselwerk.

In een gemetseld rookkanaal is ook de kans op achterblijvend creosoot groter en dus hogere kans op een schoorsteenbrand.

Tenslotte is het handig om in gedachten te houden dat, hoewel een binnen pijp niet verplicht is, verzekeringsmaatschappijen gemakkelijker uitkeren bij de aanwezigheid van een brandveilige schoorsteen.

Veel mogelijkheden en vormen

Schoorstenen kunnen in veel verschillende opties gemetseld worden. Zo is het mogelijk om verschillende soorten metselverband te kiezen.

Denk bijvoorbeeld aan halfsteens verband, wildverband, kruisverband of 1 van de andere vele soorten metselverbanden.

Ook de vorm en de afmeting kan precies zo gemaakt worden als u wilt. Wij zijn bijvoorbeeld in staat om hele slanke of een ronde schoorsteen te metselen.

Bespaar op een nieuwe schoorsteen!

Als uw bestaande schoorsteen aan vervanging toe is en er moet een nieuwe aangebracht worden dan zijn de kosten natuurlijk niet geheel onbelangrijk.

De meeste mensen willen voordelig uit zijn wat niet meer dan logisch is! Ook op het vervangen of vernieuwen van uw schoorsteen of afvoerkanalen kunt u besparen. Hoe? Door onze offerte te vergelijken met die van andere aanbieders.

Vult u geheel vrijblijvend ons offerte formulier in en vergelijk onze prijzen met die van een ander metselbedrijf. Zo bespaart u altijd en kunt u zelf uw budget in de hand houden.

schoorsteen-opmetselen
Schoorsteen opmetselen

Schoorsteen metselen binnen pijp en rookkanaal

Indien we besluiten met een binnenpijp te werken dienen we voordat we aanvangen met het eigenlijke schoorsteen metselen te weten welk soort binnenpijp we moeten aanschaffen.

Wanneer de keuze valt op een enkelwandige pijp zullen we namelijk nog steeds met vuurvaste stenen en versterkte mortel de gemetselde schoorsteen moeten optrekken.

Gebruiken we een dubbelwandige en/of zogenaamde geïsoleerde pijp kunnen we volstaan met gewoon goedkoop metselwerk. Grofweg onderscheiden we de volgende binnenpijpen:

  • Enkelwandig blauw gegloeid, ook wel blauwpijp genoemd, roest snel
  • Enkelwandig gegalvaniseerd, roest minder snel
  • Enkelwandig RVS, in schuifmodel voor alle lengten zonder zagen, roest niet
  • Dubbelwandig RVS, in schuifmodel en wel of niet geïsoleerd, roest niet
  • Keramische rookleiding buizen, alleen geschikt voor CV, gashaard of open haard

Trekkende schoorsteen blijft schoon

Hoe sneller een rookkanaal verticaal gaat en hoe nauwer dat hij is des te beter hij trekt.

Open rookkanalen hebben vaak een trechtervorm waarbij eerst de rook in de schouw wordt opgevangen en door het steeds nauwer wordende rookkanaal weggezogen wordt.

Bij het gebruik van een binnenwaartse pijp is het niet nodig hier bij het schoorsteen metselen rekening mee te houden.

Wel is het belangrijk dat je onderaan de schoorsteen een gemakkelijk bereikbaar opvangpunt houdt waar je na het vegen de roet uit kunt wegnemen.

opnieuw-voegen-schoorsteen
Opnieuw voegen schoorsteen

Schoorsteen voegen

Het opnieuw voegen van een schoorsteen is een specialistisch karwei bij het renoveren van een schoorsteen. Niet alleen moet hij er mooi uit zien, hij moet ook stevig en natuurlijk functioneel zijn.

Wij hebben van schoorsteen voegen dan ook een specialisme gemaakt omdat steeds meer mensen de charme van een authentieke, traditionele schoorsteen erkennen.

De exemplaren die al jaren op het dak staan kunnen door de jaren heen verzanden. Dit betekent dat de voegen poreus worden.

Poreuze voegen betekent kans op lekkage en u begrijpt dan ook dat het gevaarlijk kan zijn om hier een gaskachel of haard op dit bestaande rookkanaal aan te sluiten.

Door de verzanding van de voegen kan de rook als het ware terugslaan, met een erg groot risico op koolmonoxidevergiftiging.

Een schoorsteen voegen betaalbaar en snel

Hij kan aan de buitenkant prima gerenoveerd worden, simpelweg door deze opnieuw te voegen.

Wilt u een schoorsteen voegen? Schakel ons dan in. Wij beschikken over alle benodigde kennis. Onze ervaren vaklieden zijn allen gediplomeerd en beschikken over zeer veel ervaring.

Daarom zijn zij de aangewezen professionals voor uw opdracht.

Wij geven u graag alle informatie die u nodig hebt en beantwoorden uw vragen. Ook voor een vrijblijvende offerte bent u bij ons aan het goede adres. Vraag er één aan en wij sturen u een zeer scherp aanbod.

Prijzen schoorsteen metselen

Benieuwt naar onze prijzen van een schoorsteen metselen? Vraag dan eens een vrijblijvende offerte aan voor het metselwerk per m².

Indien u vragen heeft over metsel werk, kunt u uiteraard contact met ons zoeken. Wij staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Zie meer over een muur metselen en onze metselwerk prijzen op onze site.

Offerte schoorsteen laten metselen

Vermoedelijk gaat u meerdere offertes aanvragen, terecht in onze ogen. Zo kunt u op eenvoudige wijze zien wie de meest interessante prijs heeft voor het laten metselen van uw schoorsteen.

Toch vragen wij vriendelijk uw aandacht voor het volgende, als u offertes gaat vergelijken kijkt u dan niet alleen naar de prijs, hoe verleidelijk dit ook kan zijn.

Vraagt u ook naar de erkenning en/of certificering van het betreffende bedrijf en vraag zeker of u garantie ontvangt over de uitgevoerde werkzaamheden. Er zal maar iets mis gaan.

Bij ons als erkend metselbedrijf kunt u in ieder geval een vrijblijvende offerte aanvragen voor het laten metselen van uw schoorsteen. U zult binnen 2 werkdagen een indicatieve prijs ontvangen voor het metselen van uw schoorsteen.

Metsel-Gigant
Metsel-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!