Rookkanaal aanleggen

Als uw woning geen schoorsteen heeft maar u wilt wel genieten van een gezellige warmte van een openhaard vuur, dan heeft u natuurlijk wel een goed schoorsteenkanaal nodig.

Mocht u nu wel een schoorsteen hebben maar het afvoerkanaal cq rookkanaal is veroudert en heeft lekkage dan kunt u deze laten vervangen ( buitenom ) door een geheel nieuw exemplaar zoals een flexibele afvoer of een gemetselde afvoer.

Maar wat zijn de gemiddelde kosten van een goedkoop rookkanaal vernieuwen voor een cv ketel of openhaard? 

gemetselde-schoorsteen
Gemetselde schoorsteen

De kosten van een rookkanaal aan laten leggen voor een cv ketel of openhaard is van vele factoren afhankelijk. Zo kunt u denken aan:

 • Wilt u een geheel gemetselde schoorsteen zonder kanaal of juist een dubbelwandig rookkanaal?
 • Wilt u het rookkanaal buitenom of binnendoor laten metselen?
 • Moet er een rookkanaal in de bestaande schoorsteen worden aangebracht?

De kosten van het aanleggen van een rookkanaal zijn dus afhankelijk van wat er gebeuren moet.

En dit kan zeker goedkoop!!!!Een belangrijk onderdeel van een open haard of houtkachel is het afvoerkanaal. Deze zijn enkel-of dubbelwandig en kunnen uit metselwerk of rvs bestaan.

Kosten rookkanaal

De prijzen worden hoger wanneer er veel bochten in het rookkanaal zitten. Daarom is het belangrijk om de rookkanaal aanleg kosten goed onder de loep te nemen.

De kosten voor het metselen van een rookkanaal kunnen hoog uitvallen maar dit hoeft niet wanneer er gekeken wordt wat wel en niet gedaan moet worden.

Goedkoop metselwerk kan gedaan worden wanneer er een dubbelwandige pijp wordt gebruikt.

Wanneer de keus valt op een enkelwandige pijp dan moeten vuurvaste stenen en speciale mortel gebruikt worden. De prijs kan hierdoor hoger uitvallen.

Wat beïnvloed de prijs?

Afhankelijk van de onderstaande factoren zal er een exacte prijs bepaald kunnen worden voor het vervangen of opnieuw aanbrengen van een afvoerkanaal.

 • Welke diameter heeft u nodig?
 • Hoe lang moet het rookkanaal worden?
 • Heeft u een enkelwandig of dubbelwandig rookafvoer nodig?
 • Hoeveel bochten zitten er in het kanaal?
 • Is het kanaal voor een open haard of kachel?
 • Is er een bestaand schoorsteenkanaal?

Als u graag een openhaard wilt hoe groot moet dan de stookopening worden? En welk materiaal is geschikt voor een rookkanaal? Er zijn natuurlijk vragen genoeg te bedenken als we een rookkanaal plaatsen.

Hieronder hebben wij een kort overzicht gemaakt van de situaties die kunnen voorkomen in uw geval van het aanleggen van een rookafvoer:

 • In uw woning bevind zich nog helemaal geen schoorsteenkanaal? Om u dan een richtprijs te geven zal een lastige opgave worden. We zullen hiervoor de gehele situatie moet bekijken en een uitgebreide offerte voor u moeten opstellen.

 • In uw woning heeft u een gemetseld rookkanaal en deze wilt u laten vernieuwen? Hiervoor kunt u geheel vrijblijvend een offerte voor aanvragen en kunnen wij een schatting geven van de prijs.

 • Het rookkanaal moet veranderd worden/vervangen. Omdat u over bent gegaan van een kachel naar een openhaard zal het afvoerkanaal aangepast moeten worden. Ook hiervoor kunnen wij een prijsindicatie geven als u geheel vrijblijvend het offerte formulier invult.

Rookafvoer op een plat dak

Een rookkanaal uitmonding op een plat dak dient met zorg bepaald te worden. Een rookafvoer laten aanleggen op een plat dak moet professioneel aangebracht worden. De beste plek is altijd in de buurt van de nok van het dak.

Maar wanneer het rookkanaal op een plat dak gerealiseerd moet worden zal er rekening mee worden gehouden dat het kanaal minstens een halve meter boven het dakvlak uitmondt.

Als deze lager wordt geplaatst dan is de kans aanwezig dat de rookgassen terug worden geblazen.

Bochten verhogen de luchtweerstand in het kanaal en zijn nadelig voor de trek. Hoe minder scherp de bocht hoe minder nadelig voor de trek van de kachel.

Rookkanaal laten metselen en aanleggen op een plat dak brengt meer kosten met zich mee omdat het kanaal minstens een halve meter boven het dakvlak moet uitmonden.

Voor het aanleggen op een plat dak zijn er verschillende soorten rookkanalen .

 • Dubbelwandig rookkanaal
 • Enkelwandig RVS rookkanaal
 • RVS flexibel rookkanaal

Er zijn strikte voorwaarden en eisen voor kachelpijpen en rookkanalen vast gelegd in het “Bouwbesluit”. Een voorbeeld van een van de regels in dit bouwbesluit is dat de buitenwand van een rookkanaal niet heter mag worden dan 75 graden.

schoorsteen-opmetselen
Schoorsteen opmetselen

Metselen van het rookkanaal

Nauwkeurigheid en vakmanschap is nodig om een symmetrische schoorsteen te laten metselen. De aansluiting met lood slabben op het dak vereist de nodige bouwervaring. Voor de aanvang van het metselen dient men te weten welke binnen pijp wordt aangeschaft.

Metselen van het rookkanaal vraagt een professionele aanpak van deskundige metselaars die weten hoe een goeie trek van de schoorsteen gerealiseerd kan worden.

Niet alleen het metselen van het rookkanaal is een specialistische klus maar ook het voegen vraagt een goeie aanpak. Het moet functioneel zijn en er ook nog is mooi uitzien.

Over het metselen van het rookkanaal kan heel veel informatie gevonden worden op de website.

Rookafvoer cv ketel

Tussen de 12 en 16 jaar zal je de rookgasafvoer van je cv ketel moeten laten vervangen. In de meeste gevallen worden de afvoeren vernieuwd als u ook aan een nieuwe cv ketel laten plaatsen toe bent.

Uiteraard is het van groot belang dat de rookgasafvoer goed is aangesloten en de verbrandingsgassen goed begeleid worden naar buiten.

Als de cv ketel een onvolledige verbranding afgeeft zal er koolmonoxide ontstaan en dat is natuurlijk levens gevaarlijk als dit in je woonhuis terecht komt.

Daarom is het belangrijk dat de flexibele of gemetselde rookafvoer van de cv ketel nauwkeurig wordt aangelegd.

Prijzen metselwerk

De prijzen van het aanleggen van een nieuw rookkanaal zijn van vele factoren afhankelijk, en bij het metselen van een rookkanaal is het belangrijk om een aantal zaken vast te stellen.

Is het metselwerk voor binnen of buiten en hoeveel vierkante meters moeten worden gemetseld.

Een paar norm bedragen zijn, dat bv. een halfsteensmuur 111,- euro kost per vierkante meter en een stenen muur 229,- euro per vierkante meter.

Deze bedragen zijn inclusief stenen, mortel, voegijzers enz. Het metselen van het rookkanaal wordt tegen zeer scherpe prijzen geleverd. Door een offerte aan te vragen krijg je de meest actuele prijzen van dit moment.

Handig om te weten…

Wat kost een rookkanaal aanleggen?

gemetselde-schoorsteen

De gemiddelde prijs van het vervangen of het opnieuw aanleggen van een rookkanaal is afhankelijk van meerdere factoren. Lees hier alles over de prijzen….

Hoe maak je een rookafvoer?

trustpilot

Een rookafvoer kan je op verschillende manieren toepassen aan je huis. Dit kan zowel binnen als buitenom. Lees hier alle mogelijkheden.

Metsel-Gigant
Metsel-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!