Gemetselde schoorsteen

Wat is er nu mooier dan een gemetselde schoorsteen voor een open haard op de nok van uw dak? Over het algemeen vind iedereen zo een authentieke schoorsteen er mooi uit zien.

Het maken van zo een schoorsteen is typisch een klus die u het best door een erkend metselbedrijf moet laten uitvoeren.

Het is namelijk een specialistisch werk. Het vernieuwen van uw oude of het metselen van een mooie, symmetrisch gemetselde schouw vergt heel wat nauwkeurigheid en vakmanschap.

Bovendien vereist de aansluiting op het dak met lood flappen en de inbreng van lood loketten ook enige ervaring in de bouwsector.

Als dit niet goed gedaan wordt is er kans op lekkage in een later stadium.

gemetselde-schoorsteen
Gemetselde schoorsteen

Gemetselde schoorsteen prijs

Benieuwd naar de kostprijs van het metselwerk voor een schoorsteen? Vraag dan eens een vrijblijvende offerte om de prijzen van metselwerk per m² te ontvangen.

Het is lastig om een vaste prijs voor een gemetselde schoorsteen op deze pagina te overleggen. De kosten zullen afhankelijk zijn van uw wensen en eisen.

Het is zo dat u kunt kiezen voor een vast bedrag per uur of een complete prijs voor het maken van een gemetselde schoorsteen.

Uiteraard kunnen we wel een gemiddelde prijs aangeven. Normaal gesproken zal een nieuwe schoorsteen inclusief rookkanaal ongeveer €1400,- kosten.

Wanneer u liever per uur afrekent zal het ongeveer €40,- per uur kosten. Dit is inclusief de veiligheidsmaatregelen die we genoodzaakt zijn te nemen.

De kostprijs van een gemetselde schoorsteen wordt bepaald per m² . Ook de keuze van de materialen waaruit de schouw wordt opgetrokken bepalen de prijs van het metselwerk.

Wilt u een grote schoorsteen of een design rookafvoer laten aanbrengen op uw dak dan is het belangrijk van te voren een uitgebreide tekening te laten maken zodat u een goed kosten overzicht kan laten maken door een metselbedrijf.

Een schoorsteen laten metselen hoeft uiteraard niet meer te kosten dan nodig is. Bij de Metsel-Gigant kunt u terecht voor scherpe prijzen en prachtige resultaten van uitstekende kwaliteit.

De schoorsteen

Jaren geleden was er geen sprake van binnenpijpen ( afvoerkanalen ) in schoorstenen. De schoorsteen werd opgetrokken uit vuurvaste stenen en er werd gebruik gemaakt van een hittebestendig mortelmengsel.

Na enige tijd ging het metselwerk echter kleine barstjes vertonen door de hitte en de inwerking van het in de lucht aanwezige vocht.

Dit leidde tot rook doorslag en een onaangename geur in huis. Bovendien ging het metselwerk ook nog eens lelijke vlekken vertonen.

Tegenwoordig is de techniek verbeterd en hebben we daar geen last meer van.

Gemetseld rookkanaal

Een gemetseld rookkanaal heeft een grote kans op achterblijvend creosoot en zo verhoogt ook de kans op een schoorsteenbrand. Daarom is tegenwoordig het rookkanaal of kachelpijp van rvs gemaakt.

Deze brengen we dus aan in de binnenzijde van een gemetselde schoorsteen.

Tenslotte is het interessant om weten dat, hoewel een binnenpijp niet algemeen verplicht is, verzekeringsmaatschappijen gemakkelijker gaan uitkeren wanneer er een brandveilige schoorsteen aanwezig is.

Wanneer besloten wordt om met een binnenpijp te werken dient men een soort pijp te kiezen alvorens het effectieve metselen aan te vangen.

Er bestaan zowel enkelwandige als dubbelwandige (geïsoleerde) schoorsteenpijpen. Deze laatsten laten een iets goedkoper metselwerk toe.

Leest u op deze pagina rookkanaal aanleggen wat de mogelijkheden en de kosten hiervan zijn.

schoorstenen-metselen
Schoorstenen metselen

Waarom een gemetselde schoorsteen

Een gemetselde schoorsteen ziet er natuurlijk mooi authentiek uit. Er kan heel mooi detail in weg gewerkt worden en daarom heeft zo een schoorsteen vaak een de voorkeur boven bijvoorbeeld een stalen schoorsteen.

Wanneer u een houtkachel of haard heeft is het gewoonweg hartstikke mooi als er een ouderwetse schoorsteen boven zit.

Bovendien ziet een gemetselde schoorsteen er ook bijzonder mooi uit als het metselen gebeurd met dezelfde soort steen als waar het huis van gemetseld is.

Schoorsteen vervangen

Een gemetselde schoorsteen moet vervangen worden wanneer deze begin af te brokkelen en wanneer de voegen poreus worden. Er is dan risico op het snel verslechteren van de schoorsteen.

Het laten vervangen van de gemetselde schoorsteen is bij de Metsel-Gigant in goede handen. In sommige gevallen is het mogelijk om alleen een deel van de schoorsteen te vervangen.

Dit zal uiteraard goedkoper zijn dan wanneer u de gehele gemetselde schoorsteen laat vervangen.

Voor de exacte kosten en uitsluitsel wat er precies vervangen moet worden kunt u het best contact met ons opnemen. Wij kunnen op locatie al uw vragen beantwoorden.

Slopen van gemetselde schoorsteen

Bij het vervangen van een gemetselde schoorsteen moet natuurlijk de oude schoorsteen gesloopt worden. Wij kunnen de huidige schoorsteen op een verantwoordelijke manier slopen. Wij zorgen ervoor dat dit op een veilige manier gebeurt.

Prefab-schoorsteen
Prefab schoorsteen

Prefab oplossing

Er zijn ook prefab gemetselde schoorstenen. Deze schoorstenen metselen wij in onze werkplaats en vervoeren deze vervolgens in zijn geheel naar uw woning.

Daar kunnen we de schoorsteen met een kraan op uw dak hijsen en vervolgens snel op uw dak bevestigen.

Het werk op het dak doen we met 2 erkende metselaars en dakwerkers. Op deze manier weet u zeker dat de prefab schoorsteen goed op uw dak geplaatst wordt.

Een prefab gemetselde schoorsteen is eigenlijk altijd goedkoper dan een schoorsteen op uw dak laten metselen. Dit komt omdat we op onze werkplaats de schoorsteen veel sneller kunnen maken dan op een dak op locatie.

Kies voor een erkende metselaar!

Het is mogelijk dat u meerdere offertes zal aanvragen en gelijk heeft u. Op deze manier kunt u de beste prijs relatief eenvoudig vinden.

Toch raden wij u ten zeerste aan om goed op te letten bij het vergelijken van offertes. Vergelijk bij voorkeur alleen offertes van erkende metselaars.

Hoewel het enorm verleidelijk is om af te gaan op de prijs is dit lang niet altijd de beste vergelijkingsfactor.

Vraag daarom steeds naar de erkenning en/of certificering van het bedrijf waar u een offerte heeft aangevraagd en vraag dan ook na of u enige garantie ontvangt over de uitgevoerde werkzaamheden.

Mocht er dan iets mis gaan dan geeft het recht op garantie toch wat geruststelling. Bij ons kan u hier gerust in zijn: wij bieden u de best garantie.

Bovendien zult u verbaasd zijn over de lage kosten die wij rekenen voor een gemetselde schoorsteen.

Metsel-Gigant
Metsel-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!