Gevel stralen ( Zandstralen )

Een van de grondigste manieren om uw gevel te laten reinigen is uw buitengevel laten stralen met zand. ( zandstralen dus )

Het zogenoemde gevel stralen ( zandstralen ) is een agressieve manier van een gevel reinigen en wordt daarom vaak gebruikt om het meest hardnekkige vuil van een buiten gevel of buitenmuur te verwijderen.

Deze gevelreiniging methode van schoonmaken wordt dus ook wel zandstralen genoemd.

Bij een gevel stralen of zandstralen zal door het fijne zand wat op uw buitenmuren geblazen wordt enkele mm van uw gevelstenen verwijdert worden.

Met het verwijderen van deze dunne laag wordt natuurlijk ook het vuil verwijderd en zien uw buitenmuren van uw bestaande of nieuwbouw woning er weer snel als nieuw uit.

Leest u op deze pagina alles over de gemiddelde kosten per m² ( vierkante meter ) van zandstralen en welke manier van gevelreiniging het beste in uw situatie is.

gevel-stralen
Gevel stralen

Wat kost een zandgevel stralen?

Tegenwoordig worden er veel verschillende soorten straalmiddelen gebruikt waardoor de prijzen per m² ( vierkante meter ) nog wel eens flink kunnen variëren.

Desalniettemin kunnen we wel een globale prijsopgave geven van de kosten van een gevel stralen in combinatie met het opnieuw laten voegen van de gevel en het meteen laten impregneren van de buitengevel.

We zullen twee verschillende prijstabellen voor u onder elkaar zetten zodat de gemiddelde koste voor u een stuk duidelijker worden:

GevelreinigingVervuilingGemiddelde kosten
Stoom reinigenLichte vuil aanslag (Alg of mos)€5,- gemiddeld per m²
Chemische reinigenZware vuilaanslag (Klimop of roest)€14,- gemiddeld per m²
ZandstralingHardnekkig vuil (Verf, graffiti)Tussen de €10,- – €14,- per m²

Hieronder zit u de algemene kosten van een gevel laten zandstralen in combinatie met andere werkzaamheden:

Stralen in combinatie met:Kosten per m²
Zandstralen gevel ( standaard )€ 8.- tot € 9,-
Zandstralen en impregneren€ 7,- tot € 16,-
Zandstralen ,opnieuw voegen, en impregneren€ 29,- tot € 35,-

Omdat er een zeer hoge druk wordt toegevoegd (meestal met een luchtcompressor) wordt deze substantie tegen de vervuilde gevel aan gespoten om zo het vuil van uw gevelstenen af te spuiten.

Voordelen van zandstralen

Het grondig stralen van de buitenmuren van uw bestaande of oudere nieuwbouwwoning heeft uiteraard flinke voordelen. We zullen de belangrijkste is even op een rijtje gaan zetten voor u:

 • Nieuwe gevel: Door het reinigen van uw gevel zal uw huis weer een complete nieuwe uitstraling krijgen. De waarde van uw woning zal verhogen en de kans op mos en vervuiling verkleind.
 • Vocht bescherming: Door het impregneren van uw buitenmuren zal uw gevel veel beter beschermt wezen tegen vocht en vuil. Het voordeel is dat uw gevels veel langer mooi zullen blijven.
 • Voegen vernieuwen: Door het stralen van gevels kunnen de voegen lichtjes beschadigen zodat deze vernieuwd moeten worden. Door het vernieuwen van de voegen van uw gevels zal de gehele gevel een nieuwe blikvanger worden voor uw woning.

Nadelen gevel stralen

Er zijn echter ook een paar nadelen op te noemen van het stralen van een gevel. Er is een risico op de volgende nadelen:

 • Er is een kans dat de gevel beschadigd raakt. Door de kracht waarmee gezandstraald wordt kunnen de stenen en met name de voegen beschadigingen oplopen.
 • De kozijnen lopen een risico op beschadiging, gelukkig dekken wij deze goed af en geven we garantie op zulke beschadigingen.
 • Een gevel stralen gebeurt met een chemisch middel. Dit betekent dat het niet heel milieuvriendelijk is.

Bij welk soort vuil stralen?

Stralen is een van de agressiefste vormen van gevelreiniging. Het zandstralen word echt alleen maar ingezet bij zwaar vervuilde gevels met roet of een hardnekkige graffiti.

Deze manier is een hele effectieve manier om hardnekkige verf ( graffiti ) of andere soorten vuil te verwijderen van de gevel van uw woning. De kosten van een gevel stralen liggen tussen de 10,- en de 15,- euro per vierkante meter voor een normale buitengevel.

Voegwerk vernieuwen

Voegen is de ruimte tussen de bakstenen vullen met een cement gebonden bindmiddel. Nadat de gevel gestraald is zullen de meeste voegen vervangen moeten worden of worden de voegen uitgehakt.

Leest u alles over het reinigen en het opnieuw aanbrengen van voegen op deze pagina.

Er zijn meerdere mogelijkheden om het voegwerk aan uw gevel en buitenmuren te herstellen of te vervangen. Dit kan met verschillende soorten voegen zoals:

 • Knipvoeg
 • Gesneden voeg
 • Platvolvoeg
 • Verdiepte voeg

Afhankelijk van welke soort voeg u kiest kan de m² prijs worden opgemaakt. Wij kunnen zowel zandstralen als opnieuw voegen, de combinatieprijs is altijd lager dan wanneer u beide klussen apart laat uitvoeren.

Prijsbepaling gevel stralen

 • Wat voor soort aanslag heeft u op uw gevel? Het is belangrijk om te weten wat voor soort vuil en aanslag zich hecht aan uw gevel. Uiteraard moet er niet zwaarder gereinigd worden dan nodig is om zo schade aan uw gevel te voorkomen.
 • Welke soort stenen? Welke soort van stenen heeft u gevel? Zachte gevelstenen kunnen niet hard worden aangepakt zoals met zandstralen. Een belangrijk aspect hierin is dan ook welk soort straalmiddel wij gaan gebruiken voor het schoonspuiten van de gevel. Is dit bijvoorbeeld zilverzand of een ander middel.
 • Wel of niet impregneren van uw gevel? Als u eenmaal uw gevel heeft laten reinigen of laten stralen dan is dit de kans om uw gevel meteen waterafstotend te maken door deze te laten impregneren. Uw gevel of buitenmuren zullen door het impregneermiddel veel langer mooi blijven.
opnieuw-laten-voegen-gevel
Opnieuw laten voegen gevel

Nevelstralen een alternatief

Als u zandstralen te hardnekkig vind dan is er een goed alternatief hiervoor. Nevelstralen is een stuk mildere reiniging dat het laten stralen van uw gevel met zand.

De straaldruk die gebruikt word met nevelstralen is een stuk lager dan bij stralen met zand. Ook kan het straalmiddel aangepast worden op de ondergrond van de bestaande gevel van uw woning zodat er veel minder beschadigingen kunnen optreden aan uw gevelstenen.

Bij het nevelstralen kan er veel nauwkeuriger gewerkt worden en bovendien heeft u weinig tot geen waterbelasting op de buitenmuur. Het is mogelijk alle soorten gevelmaterialen te laten nevelstralen. Denkt u hierbij aan:

 • Bakstenen
 • Kunststof
 • Hout
 • Pleisterwerk ( stucwerk )
 • Beton en natuursteen

Nevelstraalwerk word vaak toegepast op monumentale of historische panden en gebouwen.

Deze reinigingstechniek is wel een iets duurdere techniek dan het stralen van een gevel met zand. U kunt rekening houden met een gemiddelde prijs van tussen de 12,- en 17,- euro per m².

Zelf u gevel reinigen

Wilt u zelf u gevel reinigen? Om zo de kosten van een gevelreiniging te drukken? Dit zou u kunnen doen door een reinigingsmachine te huren die hier voor geschikt is.

Vergeet niet dat het geen simpele klus is en dat de verhoudingen van de lucht en het straalzand wel moeten kloppen.

Mocht dit niet het geval zijn dan zullen de gevelstenen en voegen ernstig beschadigen en loopt uw gevel flinke schade op. Wij adviseren daarom ook om een erkend gevelreinigingsbedrijf in te schakelen voor deze klus.

U kunt altijd contact met onze gevelreinigers opnemen om advies aan te vragen en wij zullen u altijd hiermee helpen.

Gevel stralen offerteprijs-metselwerk

Iedereen wilt zo goedkoop mogelijk uit wezen! Maar hoe kunt u dit nu doen? 

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan om de prijzen te vergelijken voor het stralen van u gevel.

Door prijzen te vergelijken met die van andere bedrijven komt al snel de voordeligste naar boven.

In de meeste gevallen zult u merken dat de Metsel-Gigant de scherpste prijs heeft. Bovendien zijn wij erkend en geven we alle nodige garanties af voor het werk dat wij uitvoeren.

Handig om te weten…

Wanneer gevel zandstralen?

Als je gevel zo vies is dat dit niet meer met een gevelreiniging is op te lossen dan gaat men over tot het zandstralen van een gevel. Lees hier wat de kosten zijn van zandstralen per m².

Wat kost een gevel laten zandstralen?

trustpilot

De gemiddelde kosten voor het zandstralen van een gevel of buitenmuur worden in de meeste gevallen per m² berekend. Lees hier wat zandstralen kost!

Wat is zandstralen?

Zandstralen van buitenmuren is eigenlijk het verwijderen van de toplaag van de gevelstenen. Hierdoor krijgt u een eindresultaat of je muren opnieuw gemetseld zijn.

Metsel-Gigant
Metsel-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!