Betonrot repareren

Beton schade is een veel voorkomend probleem bij oudere woningen en flatgebouwen. Het is belangrijk beton op tijd te laten repareren voordat er gevaarlijke situaties ontstaan.

Betonrot is een term die gebruikt wordt voor bepaalde schade aan beton.

Meestal bedoelt men schade die ontstaat doordat de in het beton aanwezige bewapening begint te roesten zoals in een balkon, vloer, fundering of zelfs in de kruipruimte van uw woning of appartement.

Op deze pagina geven wij u informatie over de reparatiekosten en de juiste werkwijze van betonherstel.

betonrot-repareren
Betonrot

Door toevoeging van chemische middelen zijn de vloeren van de huizen die tussen 1965 en 1983 zijn gebouwd extra vatbaar voor betonrot.

Het komt meestal voor in betonelementen die het einde van hun levensduur hebben bereikt en door toevoeging van de chemische middelen wordt het beton van binnen aangetast.

Betonrot hoort en ziet u waarschijnlijk het meest in context met een balkon. De werking van de bewapening zorgt ervoor dat er scheuren ontstaan.

Vervolgens gaat het roesten en brokkelt het beton af. Betonrot repareren is dan de enige mogelijkheid om de veiligheid te garanderen.

De meeste vragen die gesteld worden over verrot beton  gaan in de meeste gevallen over de prijs. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

 • Wat zijn de kosten om het beton te laten repareren?
 • Hoe duur is betonrot herstellen?
 • Wat zijn normale prijzen?
 • Kost een reparatie veel?

Natuurlijk is betonreparatie niet goedkoop maar in onze ogen hoeft het repareren van beton niet duur te wezen.

De gemiddelde prijzen van een reparatie variëren ook enorm. Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteits verhouding.

Leest u op deze pagina alles over het laten repareren van betonrot, de kosten, het herstellen en de beste reparatiemortels.

betonrot-balkon
Betonrot aan de buitenkant

Hoe herken je betonrot?

Hoe ziet betonrot eruit? En hoe constateer je verrot beton? Het herkennen van betonrot is een eerste stap in het zoeken naar een oplossing.

Verdere problemen kunnen dan in ieder geval worden voorkomen zoals een complete gevelrenovatie als u besluit actie te ondernemen.

In veel gevallen kan de betonrot namelijk op een goede manier bestreden worden, met als doel de oorspronkelijke sterkte van het beton opnieuw te bereiken.

U herkent betonrot als volgt:

 • U de zichtbare metalen bewapening ziet.
 • Metalen bewapening deels verdwenen is.
 • Er flinke roestplekken rondom wapening aanwezig zijn.
 • Er roodbruine, donkere vlekken op bijvoorbeeld uw balkon zichtbaar zijn.

In alle bovengenoemde gevallen is het snel zaak om de betonrot te laten repareren ten behoeve van ieders veiligheid.

Betonrot repareren

Betonrot valt dus gemakkelijk te herkennen aan de tekens van roest maar uiteraard ook aan de staat van het beton zelf. Vaak is er sprake van afgebrokkelde stukken beton van het balkon of de vloer.

Het beton kan gaan brokkelen doordat de sterkte van het beton uiteraard afneemt als er sprake is van betonrot. Verder komt het ook vaak voor dat er scheuren in het beton ontstaan.

Er bestaan gelukkig verschillende mogelijkheden om betonrot te repareren en te herstellen.

Als de schade nog relatief beperkt is is een behandeling van het beton met een speciale primer een oplossing. Dit is een snelle makkelijke oplossing.

Wanneer er sprake is van grotere plekken moet dit voor de veiligheid anders worden opgelost.

Betonrot repareren zal in dit geval vragen om andere toepassingen, zoals het aanbrengen van een hulpbekisting of het aanbrengen van een coating laag om de waterdichtheid te kunnen garanderen.

Zonder water, geen roest en geen rot beton!

Betonrot herstellen met primer

Als betonrot in uw vloer, fundering of balkon gerepareerd moet worden doen wij dit met behulp van een speciale primer. 

Voordat we met deze behandeling beginnen wordt het aangetaste beton verwijderd, tot op de “gezonde” onaangetaste wapening.

De speciale primer zorgt ervoor dat verdere roestvorming wordt tegengegaan. Dit om de sterkte van het beton te kunnen behouden.

Desgewenst wordt er deels een nieuwe bewapening aangebracht maar alleen als dat nodig is om de sterkte van het beton optimaal te kunnen behouden.

Als u betonrot constateert en er niets aan doet is de kans groot dat het verder zal gaan rotten en kan op ten duur zeer gevaarlijk wezen.

Wacht u te lang dan zal een latere behandeling tot gevolg hebben dat er veel beton van slechte kwaliteit verwijderd moet worden.

De kosten van deze betonreparatie zullen dan stijgen. Ons advies, ziet u betonrot onderneem actie.

Grote plekken repareren

Als er sprake is van grote plekken verrot beton dan is het herstellen met primer niet voldoende.

Wij zullen eerst een hulpbekisting aanbrengen om beter met het beton te kunnen werken zonder dat er een onveilige situatie ontstaat.

Op deze manier kunnen we het beton herstellen en ontstaat er weer een veilige constructie.

Bovendien wordt er bij balkonvloeren vaak gekozen voor een speciale coating die ervoor zorgt dat de vloer waterdicht is.

Op deze manier krijgt vocht geen kans om het beton meer aan te tasten. Betonrot repareren kan op die manier vervelende situaties voorkomen en weer voor een veilige omgeving zorgen.

Onveilige situatie door betonrot

Als u betonrot constateert dan wordt u niet alleen geconfronteerd met financiële gevolgen in verband met betonrot laten repareren maar het brengt overduidelijk veiligheidsrisico’s met zich mee.

Zodra de belasting op het beton te hoog wordt en de sterkte van het beton door scheuren verzwakt is, dan kunnen er zelfs grote stukken afbreken.

U kunt de risico’s op beide vlakken beperken door zo snel mogelijk tot reparatie over te gaan.

Hoe langer u wacht des te duurder het wordt om betonrot te repareren en des te gevaarlijker de situatie wordt.

U kunt deze risico’s beter beperken door het zo snel mogelijk door de vakmensen van Voegbedrijf & metselbedrijf de Metsel-Gigant te laten repareren.

betonrot-herstellen
Betonrot

Kosten betonreparatie

Op deze pagina hebben wij de noodzaak omschreven om betonrot zo snel mogelijk te laten repareren. Uiteraard zijn de kosten van een betonreparatie hiervan afhankelijk van de grootte en de ernst van de betonrot.

De prijs van het beton herstellen is erg afhankelijk van de grootte van de betonreparatie.

We zullen u hier een prijsvoorbeeld geven van de gemiddelde kosten voor het laten repareren van het rotte beton:

 • Kleine reparatie zoals een betonnen latei,  inclusief materiaal 250,- euro incl btw
 • Grote reparatie zoals balkon, vloer of fundering inclusief materiaal tussen de 500,- en 1200,- euro incl btw

Groter betonrot herstel kan natuurlijk ook nog duurder worden. Denk hierbij aan de volgende opties:

 • Meer dagen werk
 • Ondersteunen van de constructie zoals het balkon
 • Bewapening inboren en vervangen

Betonreparatie balkon

Een balkon van een jaren 70 woning of een nieuwbouw appartement moet er voor zorgen dat mensen hier veilig op kunnen staan.

Als het beton van het balkon gaat rotten dan is het niet alleen heel gevaarlijk dat het balkon verzwakt maar de afgebrokkelde stukjes beton kunnen ook naar benden vallen.

Als woning eigenaar heb je natuurlijk je verplichtingen en een zorgplicht om uw eigendommen goed te onderhouden.

Een balkon met betonrot laten repareren is een van de meest voorkomende betonreparaties die voorkomen. Maar wat zijn hier de kosten van? En hoe gaat een betonreparatie pressies in zijn werk?

Wilt u een exacte prijsindicatie ontvangen om uw balkon te laten repareren? Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Na het aanvragen van een offerte heeft u de exacte prijs binnen 24 uur in huis!

Plafond

Als we het hebben over beton wat loslaat van een balkon dan is het vaak het plafond wat door regen en vocht erg lang nat blijft.

De bovenkant van het plafond is vaak zo erg beschadigt dat het regenwater door het balkon heen lekt naar het plafond toe.

Hierdoor kan het bewapening staal aangetast worden en roesten waardoor dit gaat uitzetten en het beton losraakt en gevaar opbrengt.

Prijs

Als voor het repareren geen steiger of hoogtewerker nodig is dan hebben we het eigenlijk alleen over het arbeid en het materiaal de reparatiemiddelen om het balkon weer stevig te maken.

Het laten verhelpen van de betonrot en het herstellen op meerdere plaatsen hiervan kan zomaar 5 dagen duren.

U kunt dan rekening houden met een gemiddelde prijs van 250,- euro per dag inclusief btw. Hoe meer plekken met betonrot hoe langer de reparatie gaat duren en de kosten zullen stijgen.

Betonrot vloer

Betonrot is een van de grootste problemen in de bouw. Omdat er vroeger enkele fabrieken waren die een zeer slechte beton produceerden kommen er nu verschillende problemen naar voren van vloeren met betonrot.

Betonelementen in begane grondvloeren rotten compleet weg en de bewapening word zeer snel aangetast.

Afbrokkelend beton

Om dit fenomeen snel te herkennen is het belangrijk om in de kruipruimte van de woning een inspectie te gaan doen.

Als je onder de vloer gaat kijken en u constateert een goud (bruin) kleurige roest of stukjes beton die onder de vloer in de kruipruimte liggen. Dan kunt u er van uit gaan dat de vloer last heeft van doorgezakte betonvloer met betonrot.

Herstellen

Het herstellen van betonrot in een vloer is eigenlijk niets anders dan het losse beton van de latei, balk, of kolom van de vloer te verwijderen en het roest wat zich op de bewapening bevind te verwijderen.

We zullen even op een rijtje zetten hoe je betonrot zelf kunt verwijderen en repareren.

 1. Verwijder eerst door te hakken de losse stukken beton.
 2. Maak het wapeningsstaal vrij van roest met een staalborstel.
 3. Zorg nu voor een goede hechting en behandel de bewapening met een speciale reparatiemortel.
 4. Na het aanbrengen van de primer kunt u het gat repareren met een 2 componenten reparatiemiddel.

Impregneren

Niet geheel onbelangrijk is het waterdicht maken ( het impregneren ) van de bovenlaag van het balkon of van de buitenvloer.

Door de bovenlaag te voorzien van een impregneermiddel zal het regenwater sneller worden afgestoten en geen kans krijgen de ondergrond in te trekken.

U kunt bijvoorbeeld om betonrot in uw fundering voorkomen door de buitenmuren van uw woning te laten impregneren met een speciaal impregneermiddel tegen vochtige muren.

Offerte vrijblijvend aanvragen

Geeft u de reparatie toch liever uit handen en bent u benieuwd naar de kosten van deze herstelwerkzaamheden, maakt u dan nu gebruik van ons offerteformulier.

U beschrijft de schade zo nauwkeurig mogelijk, uw informatie is namelijk voor ons groot belang om een realistische offerte te maken. Uw offerte aanvraag is gratis en vrijblijvend. U verbindt zich tot niets maar bent wel op de hoogte van onze prijzen.

Vraagt u ook meerdere offertes aan om te kunnen vergelijken. Let behoudens de prijs ook op andere zaken.

Onderwerpen als garantie, certificaten van het betreffende bedrijf, transparantie van de offerte en mogelijke startdatum, van de uitvoering van de reparatie werkzaamheden, zijn zaken die in de uitgebrachte offertes aan de orde moeten komen.

Vraag nu uw betonrot reparatie offerte aan en binnen maximaal 2 werkdagen ontvangt u onze offerte.

Vragen & Antwoorden

Hoe betonrot repareren?

Betonrot wordt met een 2 componenten reparatiemortel hersteld. Dit kan je helaas niet zelf doen en hiervoor zult u een betonhersteller of metselaar voor moeten inhuren. Lees hier alles over de kosten van betonreparatie.

Wat kost betonrot repareren?

Beste website

De kosten van betonrot laten repareren variëren enorm. Afhankelijk van de schade en de grote van de reparatie kan onze metselaar een prijsindicatie berekenen. Vraag hier gratis uw prijsberekening aan.

Hoe herken je betonrot?

Je kan betonrot herkennen door afgebrokkelde stukjes beton aan bijvoorbeeld uw balkon. Het roetige ijzer ligt in de meeste gevallen bloot en dit is pressies het moment wanneer het betonrot hersteld moet worden. Lees hier alle informatie op deze pagina.

Is betonrot herstellen duur?

prijs-metselwerk

Betonrot laten herstellen hoeft niet duur te wezen maar is ook niet echt goedkoop. Leest u hier alles over de juiste werkwijze en de prijzen voor de reparatie.

Metsel-Gigant
Metsel-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!